Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a vágányok között

Szöveg: Szűcs László |  2013. július 3. 10:20

A 26. héten, azaz június 24−30. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1186 bejelentést kaptak.

Június 25-én Taktakenézről érkezett a hívás a tűzszerészügyeletre, hogy a Kultúrház utcában, közterületen, árokásás közben két darab világháborús aknát találtak. A Bukta Balázs százados vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a TMI-42 típusú aknák nem tartalmaznak gyújtószerkezetet. A robbanótesteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Debrecenben is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Görgey úton, egy kisbolt felújítása során egy F-1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránát került elő, amit a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Június 26-án a balatonfőkajári motorversenypálya építése közben egy AO-20 típusú, szovjet gyártmányú bombára bukkantak a munkások. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megsemmisítette.

Június 27-én a harkai vasútállomásra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a vágányok között világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a veszélyes robbanótest egy 50 milliméteres szovjet aknavetőgránát, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Június 28-án Tökölről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a településen átmenő gázvezeték közelében egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú repeszgránátot találtak. A robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész