Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok dzsihádistával végeztek a francia erők egy észak-mali hadműveletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 11. 18:19

Egy dzsihádista csoport tizenkilenc tagja esett el december 10-én, kedden a francia hadseregnek az észak-mali Timbuktu térségében végrehajtott művelete során – közölte egy bamakói francia katonai forrás.

A nevének elhallgatását kérő forrás tájékoztatása szerint a Timbuktu térségében végrehajtott művelet során a katonák egy elszánt csoporttal állnak szemben, amelynek eddig 19 tagját ölték meg.

A francia erők „ellenőrzik a helyzetet", és nincs veszteségük. Azt nem közölte, hogy melyik csoporthoz tartoztak a megölt dzsihádisták.

A francia hadsereg január óta hajt végre hadműveleteket Maliban más, azóta az ENSZ mali békefenntartó missziójához (MINUSMA) csatlakozott afrikai csapatokkal együtt az al-Kaidával kapcsolatban álló, az ország északi részét 2012-ben kilenc hónapon át megszállva tartó iszlamisták ellen.

Több hónapi nyugalom után a dzsihádista csoportok szeptember 28. után ismét véres támadásokat hajtottak végre, azóta tucatnyi polgári személyt, mali katonát, illetve csádi békefenntartót öltek meg.

Október közepén több mint 1500 katona részvételével a francia erők, a MINUSMA és a mali hadsereg Hidra kódnéven nagyszabású hadművelet indítottak a dzsihádisták ellen Észak-Maliban, amelynek célja, hogy megakadályozzák a terrorista csoportok újbóli felbukkanását.