Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svájci gárdisták tettek esküt a Vatikánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 8. 8:37

A svájci gárda harmincöt új tagja tette le esküjét május 6-án, hétfőn a Vatikánban a több mint ötszáz éves pápai testőrség emléknapján. Ferenc pápa az alkalomból fogadta a svájci államfőt.

1595953810

Huszonnyolc német, hat francia és egy olasz anyanyelvű svájci fiatalember mondta fel az 1506-ban alapított gárda latin nyelvű esküjének szövegét.

Az eskütétel helyszíne a hagyomány szerint a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron volt, ezzel is jelezve, hogy az új testőrök első számú feladata az itt élő egyházfő védelme. Még akkor is, ha a jelenlegi pápa megválasztása óta a Vatikán túlsó oldalán lévő Szent Márta-házban él.

Esküjük alatt a gárdisták jobb kezük három első ujját a magasba tartották a Szentháromság jelképeként.

A Daniel Anrig parancsnok vezette, ma több mint száz főt számláló svájci gárda új tagjai minden év május 6-án teszik le esküjüket: 1527-ben ezen a napon a pápai testőrség 147 tagja áldozta fel életét VII. Kelemen pápáért, amikor V. Károly német király csapatai elfoglalták és kifosztották Róma városát.

A gárdisták kivétel nélkül svájci állampolgárok és katolikusok.

A testőröket és családtagjaikat Ferenc pápa is fogadta: köszönetet mondott a svájci gárda mindennapos szolgálatáért, melyet a „mai napig a hit vezérel" – hangoztatta az egyházfő.

Az alkalomból Ferenc pápa fogadta Ueli Maurer svájci elnököt, aki Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, vatikáni külügyminiszterrel is tárgyalt.

Fotó: iljournal.it