Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédország nem enged a cseh légierő Gripeneinek bérleti díjából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 20. 8:32

Svédország továbbra sem hajlandó nagyobb mértékben csökkenteni a Gripen vadászgépek havi mintegy kétmilliárd koronás bérleti díját, amit Prága feltételül szabott ahhoz, hogy megújítsa a 2014-ben lejáró tízéves bérleti szerződést.

„A svédek új ajánlata nem ad túl sok reményt arra, hogy ne csak rövidtávú megoldás szülessen és elég időt nyerjünk egy új pályázat kiírására" – jelentette ki szeptember 19-én, szerdán Pavel Bulant, a védelmi minisztérium fegyverbeszerzési osztályának igazgatója.

Bulant annak kapcsán nyilatkozott, hogy pénteken újraindulnak a hivatalos cseh-svéd tárgyalások 14 darab Jas-39 Gripen vadászgép bérletének megújításáról. A tárgyalások első fordulójában a feleknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk.

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona (mintegy 210 milliárd forint).

Prágai sajtóértesülések szerint a cseh kormány azt tervezi, hogy ha nem sikerül megállapodni a svédekkel a bérleti díj csökkentéséről, akkor csak hároméves szerződést köt, hogy időt nyerjen egy új pályázat kiírására.

A Právo című lap úgy értesült: ha Svédország ebbe az átmeneti időszakba sem menne bele, akkor a csehek megpróbálnának megegyezni a szlovákokkal, hogy szlovák gépek védjék egy ideig a cseh légteret. A téma Robert Fico legutóbbi prágai tárgyalásain állítólag már az asztalon volt.

Csehországon kívül még Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.

Címkékpályázat