Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadon engedték az elrabolt egyiptomi katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 22. 18:12

Szabadon engedték a Sínai-félszigeten május 22-én, szerdán azt a három egyiptomi rendőrt és négy katonát, akit a múlt héten raboltak el beduinok, és a volt foglyok útban vannak Kairóba – közölte a hadsereg szóvivője.

A rendőröket és katonákat „a katonai hírszerzés erőfeszítéseinek és a sínai törzsi vezetőkkel való együttműködésnek köszönhetően" engedték szabadon a sivatag közepén, onnan pedig a hadsereg szállította el őket a fővárosba – tette hozzá.

Mohamed Ibráhim belügyminiszter kedden arról számolt be, hogy az emberrablóknak sok fegyverük van, géppuskák és légelhárító rakéták is. Olyan őrizetesek szabadon engedését próbálták elérni, akiket a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arís város egyik rendőrőrsén tartanak fogva.
Mohamed Murszi egyiptomi elnök már korábban kijelentette, hogy nem tárgyal velük. Egyiptom – miután egyeztetett Izraellel – hétfő este katonai alakulatokat vezényelt ideiglenesen a Sínai-félszigetre a túszválság megoldására.

Gyászmenetre támadtak tévedésből

Gyászmenetre támadtak tévedésből egyiptomi katonák kedden, a Sínai-félsziget északi részén, amelyet a múlt héten elrabolt társaik után kutatva fésülnek át – közölték belbiztonsági források.

A rendőrség először azt jelentette, hogy összecsapás tört ki emberrablókkal, mivel a nyolc gépjárműből álló beduin konvoj nem engedelmeskedett a megállásra felszólító utasításnak. A katonák tüzet nyitottak, mire a gyászolók közül többen visszalőttek, majd elmenekültek. Egy halott maradt hátra utánuk, akit a katonák lőttek le.

A belbiztonságiak bocsánatot kértek a gyászoló családtól, amely egy vízbefúlt férfit kísért utolsó útjára.