Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaúd-Arábia kész különleges erőket küldeni Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 10. 8:13

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia tűzszünet kihirdetésére és a segélyek beengedésére szólította fel a Szíriában harcoló feleket február 8-án hétfőn, három nappal a polgárháború lezárását célzó müncheni nemzetközi konferencia előtt.

„Mélyen érdekeltek vagyunk a térség problémáinak rendezésében, mielőtt még azok mindannyiunkat felemésztenének" – jelentette ki Washingtonban Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter, miután tárgyalásokat folytatott amerikai vendéglátójával, John Kerryvel.

Hozzátette: országa kész különleges erőket küldeni Szíriába, hogy ott az Egyesült Államok vezette katonai koalíció részeként felvegyék a harcot az Iszlám Állam dzsihadista szervezetével.

„Megbeszélések folynak egy szárazföldi kontingens vagy egy speciális erő részvételéről, és Szaúd-Arábia jelezte, hogy szükség esetén kész rendelkezésre bocsátani különleges erőket" – fejtette ki Adel al-Dzsubeir, anélkül hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Kerry azt mondta, hogy a két szövetséges ország a legmagasabb szinten igyekszik tenni annak érdekében, hogy a Szíriát támogató nemzetközi csoport – 17 ország és három nemzetközi szervezet –, amely már kidolgozott egy diplomáciai útitervet a konfliktus rendezésére, csütörtöki müncheni értekezletén képes legyen továbblépni a segélyezés teljes körű biztosítása és egy átfogó tűzszünet kihirdetése felé.

Néhány órával korábban Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is úgy vélekedett, hogy a harcok hevességének csökkentését és a humanitárius helyzet javítását kell elérni a szíriai polgárháború rendezéséről kezdett tárgyalások következő fordulóján.

A bécsi formátumnak nevezett diplomáciai folyamatot az ENSZ Biztonsági Tanács december 18-án 2254-es számú határozatával szentesítette.