Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőségesekkel végzett az egyiptomi hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 27. 13:00

Csaknem negyven szélsőséges fegyveressel végzett az egyiptomi hadsereg a Sínai-félsziget északkeleti részén – adta hírül február 26-án, csütörtökön az egyiptomi sajtó.

A jelentések szerint a biztonsági erők Apache típusú katonai helikopterekkel lőtték a dzsihadisták állásait a Gázai övezet közelében, Rafah és Sejk-Zuveid városok környékén. A támadásokban megsebesült további közel harminc terrorista.

A kedden megkezdett, két napig tartó hadműveletben megölték az ország legjelentősebb terrorcsoportja, az Anszár Beit al-Makdisz egyik vezetőjét, Ahmed el-Munejit is, aki a Sejk-Zuveid körüli vidéken irányította a fegyveresek akcióit.

Az említett szervezet vezetői tavaly év végén hűségesküt tettek az Iszlám Állam (IÁ) önjelölt kalifájának, és azóta a milícia Sínai Tartomány néven, az IÁ egyiptomi ágaként működik.

Az al-Ahrám című napilap szerint a hadseregnek ezenkívül sikerült meghiúsítania több robbantásos merényletet. Az egyik részletesen leírt esetben egy pokolgéppel megrakott piros Mercedest semlegesítettek, amelyik a Rafahba vezető főút mentén várt az arra haladó katonai konvojra.

A csütörtöki nap sem múlt el az országszerte majd mindennapossá vált robbantások nélkül. Ezúttal a főváros öt különböző pontján repült a levegőbe robbanószerkezet. A detonációkban egy ember életét vesztette, és tizenegyen megsebesültek.