Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb nacionalisták uniós és amerikai zászlókat égettek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 1. 15:35

Szélsőséges szerb nacionalisták az Európai Unió, az Egyesült Államok, a NATO és Koszovó zászlait égették el november 30-án, pénteken tiltakozásul amiatt, hogy előző nap a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa felmentette a szerbek elleni bűncselekmények vádja alól Ramush Haradinaj egykori koszovói gerillaparancsnokot.

A szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt (SNS) felhívására a szerb elnöki hivatal épülete előtt összegyűlt néhány száz tüntető azt követelte a szerb vezetéstől, hogy mondjon le az európai uniós csatlakozásról. Belgrád megkapta a tagjelölti státust, és várja a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

A nagyszámú rohamrendőr gyűrűjében a szerb és orosz zászlókat, „Nem akarunk EU-tag lenni" feliratú transzparenst, valamint a hágai törvényszék által elítélt Vojislav Seseljnek, a párt vezetőjének képét tartó tüntetők előtt Natasa Jovanovic, az SRS egyik vezetője mondott beszédet. „Nem a hágai Nemzetközi Törvényszék bírái a bűnösök, hanem azok, akiktől a parancsot kapták: az Egyesült Államok, az EU és a NATO" – mondta.

A tüntetők Ratko Mladic egykori boszniai szerb vezérkari főnök nevét skandálva válaszoltak, akit a boszniai háború idején (1992-1995) elkövetett népirtás vádjával elmarasztalt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében ítélkező törvényszék.

Haradinajnak a koszovói háború (1998-1999) idején a szerbek sérelmére elkövetett bűncselekmények vádja alóli felmentése mély felháborodást váltott ki Szerbiában, és pofonként értékelték a döntést két héttel azután, hogy a horvátországi háborúban a szerbek elleni bűncselekmények vádja alól felmentettek két horvát tábornokot is. A felháborodás annál is nagyobb, mivel az 1990-es években létrehozott törvényszék eddig egyetlen koszovói albán, horvát, bosnyák politikai vagy katonai vezetőt sem ítélt el.

„Ezt a bíróságot a szerb nép elítélésére hozták létre" – méltatlankodott csütörtökön Tomislav Nikolic szerb elnök, míg Nikola Selakovic igazságügy-miniszter kijelentette, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék ezekkel a felmentésekkel „arcul köpte a szerb áldozatokat".