Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorúbb ellenőrzés alá kerülnek a cseh titkosszolgálatok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 9. 10:17

Várhatóan szigorúbb ellenőrzés alá kerülnek a cseh titkosszolgálatok, mivel a cseh képviselőház úgy döntött, hogy parlamenti ellenőrzés alá helyezi a polgári hírszerzést is, amely eddig kívül állt a testület ellenőrzésén. Egyúttal létrehoznak egy öttagú független testületet is, amely az összes – a polgári és a katonai – titkosszolgálatot ellenőrizné.

A törvénymódosításokat a cseh kormány javasolta a parlamentnek.
A képviselőháznak (a cseh parlament alsóházának) illetékes bizottsága jelenleg a Biztonsági Információs Szolgálatot (BIS), tehát a polgári elhárítást, valamint a Katonai Hírszerzést ellenőrzi, amely hírszerző és elhárító részlegből áll. A most elfogadott módosítás szerint a jövőben a polgári hírszerzést, hivatalos nevén Külföldi Kapcsolatok és Információk Hivatalát is ellenőrizné a parlamenti bizottság.
A képviselőház által elfogadott módosítást még a szenátusnak (felsőháznak) is jóvá kell hagynia, és az államfőnek is alá kell írnia. A hárompárti kormánykoalíciónak azonban a szenátusban is többsége van, így az eredmény aligha kétséges.
A törvénymódosítás alapján létrehozandó, az összes titkosszolgálatot ellenőrző független öttagú testület bizonyos megkötésekkel a még élő, folyamatban lévő ügyekbe is betekinthetne. A testület öt tagját megbízható, magas fokú biztonsági engedéllyel rendelkező és a társadalom által elismert közéleti személyiségekből választaná ki a parlament.

A bizottsági tagság feltétele legalább 40 éves életkor, felsőfokú jogi végzettség és a szigorúan bizalmas szintű biztonsági ellenőrzésnek való megfelelés. A jelöléseket a kormány tenné meg, s azokat a képviselőháznak kellene jóváhagynia. A megbízatási időszak öt év lenne. Tagságot kizáró ok, ha az illető az utóbbi három évben a rendőrségnek vagy a hadseregnek dolgozott. Államfő, kormánytag, parlamenti képviselő és szenátor, bíró és önkormányzati képviselő szintén nem lehet tagja a testületnek.