Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria a terrorizmus támogatásával vádolt több országot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 2. 21:32

Több országot, köztük az Egyesült Államokat és Franciaországot a „terrorizmus” – a kormányellenes felkelők – támogatásával vádolta meg október 1-én, hétfőn a szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés általános vitáján elmondott felszólalásában.

Valíd Muallem szíriai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok, Franciaország, Katar, Szaúd-Arábia és Törökország „eltéríti" a szíriai konfliktust azzal, hogy fegyverekkel, pénzzel és külföldi harcosokkal támogatja a “„terrorizmust".

„A legrosszabb azt látni, hogy a Biztonsági Tanács azon állandó tagjai, amelyek a terrorizmus elleni küzdelem ürügyével háborúkat indítottak, most az én hazámban támogatják a terrorizmust" – hangoztatta Valíd Muallem.

Muallem az általános vita utolsó napján hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának követelését Szíria a belügyeibe történő „otromba beavatkozásnak" minősíti.

A szíriai diplomácia vezetője vasárnap egy libanoni székhelyű televíziónak nyilatkozva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az „iraki forgatókönyvet" akarja megvalósítani Szíriában is, és a vegyi fegyvereket akarja felhasználni a beavatkozás ürügyeként. Nem tisztázta ugyanakkor, hogy az Aszad-rezsimnek vannak-e ilyen fegyverkészletei.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki hétfőn, még felszólalása előtt fogadta a szíriai külügyminisztert, határozottan bírálta Damaszkuszt a civil lakosság legyilkolása, a lakott telekülések elleni légi és tüzérségi támadások, valamint az emberi jogok megsértése miatt.