Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: folytatódik a kormánypárti és ellenzéki települések kiürítése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 20. 15:25

A szíriai hatóságok április 19-én, szerdán folytatták Madajá és Zabadáni, valamint Fúa és Kefraja települések kiürítését, ami azután állt le ideiglenesen, hogy nézetkülönbségek merültek fel a damaszkuszi rezsim és a lázadók között arra vonatkozóan, mennyi fegyveres hagyhatja el a szóban forgó településeket.

A fennakadás miatt az emberekkel teli buszoknak órákat kellett vesztegelniük az Aleppó külterületén fekvő két evakuálási tranzitponton. A kiürítés menetét tovább lassította, hogy szombaton Aleppónál egy buszkonvoj ellen öngyilkos merényletet követtek el. A merényletben legalább 43 ember vesztette életét – közölte a szíriai televízió, a lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő – fehérsisakosok néven is ismert – mentőszervezet szerint viszont legalább 100 életet követelt a pokolgépes támadás.

A kormánypárti sajtó tájékoztatása szerint a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni hegyvidéki üdülőhelyek közötti terület szerdára került a hadsereg ellenőrzése alá azután, hogy evakuálták az ottani fegyvereseket és ellenzéki aktivistákat. A szíriai hadsereg ezután megkezdte a korábban a lázadók ellenőrzése alatt álló városokat összekötő alagútrendszer felszámolását.

Az al-Akbarija állami televízió beszámolója szerint Madajá és a közeli Bakín lakói között egészségügyi segélycsomagokat és kenyeret osztottak szét.

A lázadók, illetve a kormányerők által ostromlott szíriai települések kiürítése pénteken, a Katar és Irán közvetítésével tető alá hozott egyezménnyel összhangban kezdődött meg. Sajtóértesülések szerint Fúából és Kafrajából mintegy 5000 kormánypárti milicistát szállítottak el családtagjaikkal együtt buszokon, míg ezzel párhuzamosan szunnita lázadók és családtagjaik hagyták el Madaját és Zabadánit.