Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriából újabb Szomália válhat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 8. 14:02

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottja szerint a forrongó országból egy újabb Szomália válhat, ahol az al-Kaida szövetségesei és a helyi hadurak évtizedek óta csatároznak, miután megdöntöttek egy diktátort.

Szíriában az összecsapások országszerte több mint 140 halálos áldozatot szedtek november 6-án kedden, s a brit miniszterelnök által felajánlott büntetlenség ellenére nincs jele, hogy Bassár el-Aszad elnök meg akarna válni a hatalomtól.

„A szíriai helyzet nagyon veszélyes… Ha a válságot nem oldják meg, felmerül a szomálizáció veszélye. Ez az állam bukását, hadurak és milíciák felemelkedését fogja jelenteni" – mondta egy interjúban a közvetítéssel megbízott Lahdar Brahimi algériai diplomata.

Szíriában több tucat ellenzéki szervezet és fegyveres csoport kelt fel a rendszer ellen, de súlyos ideológiai és vallási ellentétek feszülnek közöttük, s könnyen egymás ellen fordulhatnak, ha Aszad elbukik.

Az ENSZ-ben Jeffrey Feltman, a főtitkár politikai ügyekért felelős helyettese figyelmeztetett, hogy az erőszak terjedése lerombolja Szíriát, és fenyegeti a szomszédjait is. A helyzet napról napra komorabb, s nő annak a kockázata, hogy a válság a határon keresztül átrobban az amúgy is ingatag térség többi részébe, Libanonba, Törökországba és Izraelbe – mondta.