Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai kormánykatonákat öltek meg a dzsihadisták Palmüra közelében

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. május 24. 9:22

Legalább huszonhat katonát öltek meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistái a szíriai kormányerők egy állása elleni meglepetésszerű támadásban az ókori Palmüra városától keletre – jelentette május 22-én az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az OSDH szerint a dzsihadisták az ellenőrzésük alatt álló, kiterjedt, de gyakorlatilag lakatlan sivatagi területről indították a támadást a Palmürától délkeletre lévő szíriai katonai állás ellen. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója közölte: a szélsőségesek offenzívája egy, gépkocsival végrehajtott öngyilkos robbantással indult, ami gyorsan fegyveres harccá nőtte ki magát. A tűzharc a jelentés közzétételekor is tartott még.

Az OSDH vezetője rámutatott, hogy a dzsihadisták támadása ráadásul onnan indult ki, ahová a Damaszkusz déli részéből a hétvégén kiszorított IÁ-harcosokat buszokkal evakuálták a kormány és a szélsőségesek közti megállapodás jegyében.

„Az Iszlám Állam mintegy 1600 harcosát és polgári személyeket menekítettek ki vasárnaptól hétfőig, 32 busszal" – közölte hétfőn Abder-Rahmán. A dzsihadisták kimenekítésével – először a szíriai polgárháború kitörése óta – Damaszkusz teljes egésze a szíriai rezsim ellenőrzése alá került. Az OSDH nem utalt arra, hogy a szélsőségeseknek a gyilkoláson kívül mi céljuk lehetett a támadással, megfigyelők szerint a közeli Palmürának van stratégiai és szimbolikus értéke.

Palmürát a dzsihadisták az úgynevezett „kalifátusuk" 2014-es kikiáltása óta kétszer foglalták el, és hatalmas pusztítást végeztek az ókori város régészeti és kulturális emlékeiben, nem beszélve a tömeges kivégzésekről, amelyek megrázták az egész világot.