Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 egészségügyi főnökök koordinációs értekezlete

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2018. május 24. 8:04

Május 15-16. között rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a Visegrádi Országok katona-egészségügyi vezetőinek koordinációs értekezletét Wroclav-ban (Boroszló), Lengyelországban. Magyarországot dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke képviselte.

1599187390
Az értekezlet során a képviselők bemutatták az országaik katona-egészségügyi rendszerében történt legfontosabb változásokat, az aktuális feladatokat és az azokra történő felkészülés menetét, módszereit, valamint a rövid és középtávú terveik fontosabb pontjait. Az értekezleten részt vett dr. Wojciech Tanski orvos ezredes, a rendezvénynek otthont adó lengyel haderő 4. Katonai Oktató Kórház parancsnoka is. Az előadások és megbeszélések között – a 2017. decemberében átadott, a kor követelményeinek megfelelő létesítmény részleges bejárása során – a résztvevők megtekintették a 11 műtőasztalból álló műtőkomplexumot, valamint a 16 felszerelt ággyal ellátott intenzív terápiás blokkot.
1599187390
Ezt követően prof. dr. Dariusz Skorupka dandártábornok, a Katonai Akadémia rektora fogadta a résztvevőket, akik betekintést nyerhettek az akadémia felépítésébe, tevékenységébe, valamint megtekintették a hallgatók harcászati egészségügyi kiürítés dinamikus bemutatóját.

1599187390
A résztvevők a második napon – az EU Harccsoport készenléti szolgálatára történő felkészülés pontosítása mellett – a szakterület időszerű kihívásait, nehézségeit, a közös megoldások lehetőségeit is áttekintették, megtervezték a jövőbeli közös szakmai programokat, valamint megismerhették a lengyel haderő 4. Katonai Oktató Kórházát és a 2. Katonai Tábori Kórházát.