Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szöul szerint Phenjannak százszámra lehetnek harci drónjai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 7. 21:17

A dél-koreai hadsereg attól tart, hogy Phenjan több száz drónnal, pilóta nélküli repülőgéppel rendelkezik, amelyek egy része bevetésre kész – tájékoztatott április 7-én, hétfőn a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap.

Az újság által idézett dél-koreai katonai források szerint az észak-koreai drónok közül akár száz is készen áll a támadásra, hatótávolságuk a 800 kilométert is elérheti. A spanyol hírügynökség kapcsolatba lépett a szöuli védelmi minisztérium egyik illetékesével, aki azonban nem volt hajlandó megerősíteni a napilap által közzétett információkat.

„Azt hittük, hogy legfeljebb 250 kilométert tudnak megtenni (az észak-koreai drónok), de egy részletes elemzésből kiderült, hogy a hatótávolságuk 600 és 800 kilométer között van" – hangsúlyozta az egyik névtelenül nyilatkozó forrás egy nappal azután, hogy a dél-koreai hatóságok újabb észak-koreai drónt észleltek, az utóbbi hetekben már a harmadikat.

A hadsereg közlése szerint az eszközök hossza és fesztávolsága 5,8, illetve 5,6 méter, sebessége óránként a 400 kilométert is elérheti, színe világoskék.

A pilóta nélküli repülőgépeket általában kémkedésre vagy támadások végrehajtására használják, de Szöul félelme szerint az észak-koreai drónokat úgy módosították, hogy azok felrobbannak, amikor nekiütköznek célpontjuknak, vagyis gyakorlatilag robotrepülőgépekről van szó.

Észak-Korea hétfőn röviden utalt arra, hogy Dél-Korea az utóbbi hetekben a területe fölött több észak-koreai drónt észlelt. Phenjan szerint Szöul és Washington azért fújja fel ezt az ügyet, hogy elterelje a figyelmet saját rakétaprogramjairól, amelyek „fenyegetést" jelentenek a diktatórikus berendezkedésű országra.

Dél-koreai szakértők szerint a március végén feltehetően Észak-Koreából indított egyik pilóta nélküli repülőgép mintegy 200 fényképet készített a két ország határáról és a dél-koreai fővárosról, Szöulról. A felvételek között volt olyan, amely a szöuli elnöki hivatalról, valamint a határtérség katonai létesítményeiről készült. Az eset rávilágított a dél-koreai biztonság hiányosságaira, amiért élesen bírálták a szöuli vezetést.