Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib felkelők elfoglalták egy vidéki rendőrparancsnokság épületét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 30. 19:57

Tálib felkelők elözönlötték Afganisztán északi, hegyvidéki részén egy rendőrparancsnokság épületét – közölték a hatóságok szeptember 29-én, vasárnap.

Szedik Szediki belügyminisztériumi szóvivő elmondta: tálib felkelők egy csoportja azután foglalta el a Badahsán tartomány egyik körzetében lévő épületet, hogy a rendőrség kiürítette azt. Szediki hozzátette, hogy a támadás a tálibok által indított hadjárat része: miközben a NATO vezette nemzetközi egységek kivonulnak az országból, a felkelők megpróbálnak területekhez jutni.

A szóvivő közölte, hogy zajlanak az előkészületek a parancsnoksági épület visszavételére. Azt is elmondta, hogy a felkelők csupán egyetlen épületet tartanak ellenőrzésük alatt, és a támadáskor mindössze 30 rendőr tartózkodott a körzetben.

Szediki utalt arra a múlt heti rendőrségi rajtaütésre, amelyet Badahsán tartomány Vardúj körzetében hajtottak végre az afgán biztonsági erők. A belügyminisztérium jelentése szerint a tálibellenes akcióban legkevesebb 47 felkelő és 18 rendőr vesztette életét. A szóvivő úgy gondolja, mivel ott legyőzték a tálibokat, emiatt támadhattak most Badahsán egy másik körzetére.

Mióta a NATO vezette nemzetközi alakulatoktól az afgán rendőrség és hadsereg júniusban átvette a közbiztonság ellenőrzését, a biztonsági erők lettek a tálib felkelők fő célpontjai.

A Pakisztánnal és Kínával határos Badahsán tartomány viszonylag nyugodt területnek számít, a Hindukus hegységben fekvő térség nehezen érhető el, és ritkán lakott.