Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok szövetségeseivel végeztek amerikai drónok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 1. 21:32

Nakíb Ahmad Atal, Paktia kormányzójának a szóvivője közölte: a légicsapásokat a stratégiailag fontos, a múlt héten felkelők által elfoglalt Dzsani Hil nevű körzetben hajtották végre. Egy magas rangú afgán katonai tisztviselő szerint a múlt heti támadásban mintegy 1200 fegyveres, többségükben a Hakkáni-hálozatnak a tagjai vettek részt.

Az amerikai légi támogatást a körzetet visszafoglalni próbáló afgán biztonsági erőknek nyújtották. Michael Lawhorn, a NATO afganisztáni missziójának közügyekért felelős igazgatója megerősítette, hogy az amerikai légierő négy dróncsapást hajtott végre.

Egy afgán katonai forrás hozzátette: több, a felkelők által zsákmányolt katonai járművet is megsemmisítettek a légi támadásokban.

A Hakkáni-hálózat szerepvállalása a tálib mozgalom harcában utalhat arra, hogy megnőtt a Szirádzsuddín Hakkáni által vezetett milícia jelentősége a tálibok katonai műveleteiben, amióta Hajbatullah Akhundzada muszlim jogtudós vette át a szélsőséges mozgalom irányítását.

Megfigyelők szerint a jogtudós nem jártas a hadászatban úgy, mint elődje, az amerikai légicsapásban meghalt Aktár Mohamed Manszúr.

A tálib mozgalom jövőjében így jóval nagyobb szerepet játszhat Szirádzsuddín Hakkáni. Tálib tisztviselők viszont arról számoltak be az AP amerikai hírügynökségnek a hétvégén, hogy a mozgalom új műveleti parancsnokot választott Ibráhim Szadar személyében.

A tálib tisztviselők szerint tapasztalt parancsnok közeli szövetségese volt a mozgalom alapítójának, a 2013-ban meghalt Omár mollának.

Az új műveleti parancsnok kinevezése egybeesik az afgán kormányerők elleni fokozott tálib támadásokkal. Akhundzada korábban leszögezte, a mozgalom addig tartja fent a fegyveres harcot, amíg az idegen erők (NATO-csapatok) Afganisztánban tartózkodnak. Szakértők szerint a táliboknak nem áll szándékában a békülés az afgán kormánnyal.