Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadás ért egy kabuli katonai akadémiát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. január 29. 20:36

Fegyveres támadás ért egy katonai akadémiát az afgán főváros, Kabul egyik nyugati negyedében, öt katona meghalt, tíz megsebesült – közölte január 29-én a védelmi minisztérium szóvivője.

Két támadó felrobbantotta magát, kettőt megöltek a biztonságiak, egyet pedig élve elfogtak. A támadásnak vége – jelentette ki Daulat Vaziri tábornok. Az AFP hírügynökség hozzátette, hogy más forrás nem erősítette meg ezeket az információkat.

A környéken lakó egyik katonatiszt név nélkül nyilatkozva még az akció idején elmondta, hogy 11 robbanást halott azóta, hogy a támadás megkezdődött helyi idő szerint hajnali öt óra után. „A robbanások rakétagránátoktól származhattak" – mondta. Később géppisztolyok ropogása is hallatszott.

Egy afgán újságírónak a környéken tartózkodók azt mondták, hogy egy éjjellátó készülékekkel felszerelt csoport hatolt be a Marshall Fahim Védelmi Egyetem épületeibe.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett közleményben.

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó egyik autóbuszt.

Egy hónapon belül ez a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében szombaton végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb 103 ember vesztette életét és 235-en sebesültek meg.

A borzalmas merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Egy héttel korábban a kabuli Hotel Intercontinentalt támadták meg tálib szélsőségesek, az akkori terrorcselekményben 43 ember vesztette életét.