Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatja Carter kinevezését a Pentagon élére az amerikai szenátus katonai bizottsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 11. 12:41

Egyhangú támogatásáról biztosította Ashton Carternek az amerikai védelmi minisztérium élére történő kinevezését február 10-én, kedden a szenátus katonai bizottsága.

A John McCain republikánus szenátor vezette 26 tagú bizottság egy tag távollétében 25-0 arányban szavazott Carter mellett. A szövetségi kongresszus felsőháza testületileg várhatóan szerdán dönt majd a Pentagon új vezetőjének személyéről, és megfigyelők biztosra veszik, hogy a republikánus többségű szenátus meg fogja erősíteni a demokrata Barack Obama elnök jelöltjét.

Az Oxfordban atomfizikusi doktorátust szerzett Carter sohasem szolgált a fegyveres erőknél, ám hosszú időt töltött el a védelmi tárcánál, és mindkét párt támogatja a kinevezését.

A jelölt 2011 ás 2013 között a védelmi miniszter helyettese volt. Ezt megelőzően két éven át a beszerzésért, technikáért és logisztikáért felelős államtitkár posztját töltötte be a Pentagonnál. Bill Clinton elnöksége idején, 1993 és 1996 között helyettes államtitkár volt a tárcánál.

Ez utóbbi minőségében szerepe volt az első észak-koreai nukleáris válság megoldásához vetető tárgyalásokon. Carter „héjának" számít Phenjan provokációnak ügyében, és 2006-ban, a kommunista rezsim stratégiai rakétakísérlete előtt nyíltan megelőző csapást sürgetett.

A múlt heti szenátusi bizottsági meghallgatásán kijelentette, hogy a rakétavédelem jelentős megerősítésére fog törekedni, beleértve az elfogórakéták Kaliforniába és Alaszkába való telepítését.

Carter az őt meghallgató szenátorok előtt kijelentette, hogy hajlik Ukrajna fegyverszállításokkal történő támogatására, ugyanakkor nem nevezte meg, hogy ezek konkrétan milyen fegyverek lehetnek.

Közölte, hogy támogatja a katonai költségvetésre vonatkozó korlátozás feloldását és a kiadások növelését. Kifejezte meggyőződését, hogy javítani kell a kibertámadások elleni védekezést és az azokra történő válaszadás képességét is. Az ilyen válaszlépéseknek a kibertérben és más tartományban kell megtörténniük.

A jelölt szavai szerint az Iszlám Állam terrorszervezet és Irán kettős és egyformán veszélyes fenyegetést jelent a Közel-Keleten, amellyel szembe kell szállni. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államra „tartós vereséget" kell mérni Szíriában és Irakban.

Kijelentette, hogy támogatja az afganisztáni amerikai katonai jelenlét további csökkentésére vonatkozó terveket, ám szükség esetén kész lenne azzal kapcsolatban változtatásokat javasolni az elnöknek. Úgy vélekedett, India arra „rendeltetett", hogy az Egyesült Államok stratégiai partnere legyen.

Jóváhagyása esetén Ashton Carter lesz Obama elnök negyedik védelmi minisztere Robert Gates, Leon Panetta és Chuck Hagel után. Elődei egyébként mind arról panaszkodtak, hogy súrlódásba kerültek a Fehér Házzal, amiért az korlátozta a mozgásterüket.