Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teheránnak senkivel szemben nincsenek ellenséges szándékai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 20. 10:18

Békéről beszélt a mérsékelt hírben álló Haszan Róháni iráni elnök a hadsereg napja alkalmából tartott díszszemlén április 18-án, pénteken.

Az államfő kijelentette: Iránnak a világon senkivel szemben nincsenek ellenséges szándékai, így a sokáig ellenségnek tekintett Egyesült Államokkal szemben sem. „Nem háborúra, hanem logikára és tárgyalásokra törekszünk" – jelentette ki.

Szavai nagyban eltértek elődje, Mahmúd Ahmadinezsád harcias kijelentéseitől.

Róháni nem tett említést Izraelről, de kijelentette, hogy Irán „nem fog egyetlen országot sem lerohanni", mindazonáltal „ellenáll mindenféle ellene irányuló agressziónak".

Tavaly júniusi megválasztása óta Róháni ígéretet tett az atomprogramja miatt a nyugati nagyhatalmakkal folyó vita megoldására és a vitatott nukleáris program miatti súlyos gazdasági szankciók enyhítésének elérésére.

Teheránban a hagyományoknak megfelelően tartották meg a díszszemlét, amelyen bemutatták Irán légvédelmi rendszereit, köztük az SZ-200-as orosz gyártmányú, közepes és nagy magasságban bevethető föld-levegő rakétarendszert. Láthatók voltak amerikai F-4-es és F-14-es, valamint orosz MiG-29-es és Szuhoj-24-es harci repülőgépek, továbbá a saját gyártású Szaegeh vadászgépet is.

Bemutattak az iráni hadsereg által hadrendbe állított új fegyvert, a Fadzsr-5 rövid hatótávolságú föld-föld rakéta újabb változatát is. Irán 1992 óta gyárt önállóan harckocsikat, páncélozott szállítójárműveket, rakétákat és harci repülőgépeket. Februárban sikerrel teszteltek és állítottak hadrendbe két új generációs ballisztikus – egy többrobbanófejes és a lézerirányítású Bina – rakétát.

A parádén egyes zászlókon a „Halál Amerikára", illetve „Halál Izraelre" felirat volt olvasható. A menetben haladt több páncélozott csapatszállító jármű, pilóta nélküli repülőgép és kis tengeralattjáró is békaemberek kíséretében.

Hoszein Dehgan iráni védelmi miniszter kijelentette: az országban az utóbbi években gyártott új fegyverek „kiemelkedő példái annak, hogy az iszlám köztársaság független a Nyugat által szankciókkal betiltott anyagoktól és technológiáktól".