Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amikor a Bika is beszáll a mentésbe

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. április 20. 9:14

Csütörtök kora reggel, házibuliból érkező fiatalok több személyautóval rodeózni szerettek volna, de két járművel összeütköztek, néhányan a roncsokba szorultak, sőt egy kerületi teherautó, mely a segítségükre sietett, szintén elakadt a mocsaras területen. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, a vér csupán szimuláció − Rákosmente Önkormányzatának Polgári Védelmi Törzse, Önkéntes Polgári Védelmi Szervezete, valamint a XVII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tartotta komplex katasztrófavédelmi gyakorlatát. A rendezvényre a honvedelem.hu szerkesztősége is meghívást kapott.

A nagyszabású tavaszi gyakorlat helyszíne a közel húszhektáros, nagy kiterjedésű füves terület, a Nyilas-tábla volt. A forgatókönyv szerint a napok óta tartó csapadékos időjárás következtében a kerület bizonyos részei − leginkább a réten átvezető földutak − az átlagos menetteljesítményű járművek számára nagyon nehezen járhatóvá, illetve járhatatlanná váltak.

1595970633
A tűzoltók feszítő-vágó eszközökkel szabadították ki a járműben rekedt sérülteket

A Nyilas-tábla alacsonyabban fekvő területei is mély sárral fedett járműcsapdákká változtak, így nem csoda, hogy bekövetkezett a baleset. A helyszínre érkező tűzoltók azonnal elkezdték a mentést. Hidraulikus erővágóik segítségével percek alatt felnyitották az összeroncsolt autót, kiszabadítva a sebesülteket. A kerület polgármestere ekkor riasztotta a PV-törzset, illetve az önkéntes alegységet. Miután az egység tagjai megérkeztek, felmérték az eszkalálódott helyzetet, majd vezetési pontot alakítottak ki és felhúztak egy egészségügyi sátrat, hogy a sérülteket mihamarabb elláthassák.

A roncsok elszállításába bekapcsolódott egy lánctalpas JVBT harckocsimentő-vontató jármű is − hasonló, mint amilyen a Magyar Honvédségnél jelenleg is rendszeresítve van −, melynek a felázott talaj sem jelentett akadályt. A „Bika" becenévre hallgató JVBT különleges képességei segítségével percek alatt felszámolta a szimulált katasztrófagócot.

1595970634
A roncsok elszállításához bevetették a lánctalpas JVBT harckocsimentő-vontató járművet is

A beavatkozást nehezítette a réten őshonos védett mocsári kosbor. A tűzoltók szalagokkal jelölték meg a ritka növények élőhelyét, nehogy munka közben kárt tegyenek bennük. Az összehangolt munkának köszönhetően hamarosan el lettek látva a sérültek, a Bika személyzete pedig eltakarította a rétet borító roncsokat. A gyakorlat utolsó mozzanataként a valóban bikaerejű daru kiemelte és száraz területre vontatta a mocsárba ragadt teherautót.

„A mai gyakorlatnak az volt a célja, hogy a mentésben részt vevő hivatásos és önkéntes szervek gyakorolják az együttműködést. A baleset helyszínén szakszerűen ellátták a sérülteket, és ehhez elengedhetetlen az összehangolt munka. A kerület önkéntes erői hosszú évek óta ápolnak jó kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, és továbbra is örömmel szolgálnak együtt" − mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Horváth Tamás, a kerület alpolgármestere.

1595970634
A Bika percek alatt megtisztította az összetört járművektől a területet

Fotó: Hovári Nikolett