Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezrek menekültek el az iraki Fallúdzsából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 9. 9:37

Több mint tizenháromezer család menekült el az utóbbi napokban az iraki Fallúdzsából a kormányerők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei között nemrégiben kirobbant harcok miatt – jelentette január 8-án, szerdán az iraki Vörös Félhold humanitárius szervezet.

„A lakosság többsége továbbra is iskolákban, középületekben és rokonoknál húzza meg magát" – közölte a nemzetközi szervezet egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy a Vörös Félhold az előző három napban több mint nyolcezer családnak juttatott humanitárius segélyt a főként szunniták lakta Anbár tartományban.

Nikolaj Mladenov, az ENSZ iraki különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy tovább romlik a jelenlegi „válságos humanitárius helyzet", ha tovább folytatódnak a térségbeli katonai műveletek. Az élelmiszer-, víz- és gyógyszerkészletek már most fogytán vannak Fallúdzsában.

Núri al-Máliki iraki kormányfő fegyverletételre szólította fel a lázadókat, azt sugallva, hogy a harcok beszüntetése esetén amnesztiában részesülnének. A miniszterelnök televíziós interjújában azt ígérte, hogy folytatják a terrorszervezet elleni „szent háborút" és visszafoglalják a várost.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a közlekedési rendőrök a nap folyamán visszatértek Fallúdzsába, feltehetőleg a várost ellenőrzésük alatt tartó fegyveresek beleegyezésével. A könnyűfegyverekkel felszerelkezett rendőrök kizárólag a forgalomirányításért felelnek.

A különleges erők már több hadműveletet végrehajtottak Fallúdzsában, és a hadsereg csapaterősítést küldött a térségbe, miután a város szombaton teljes egészében az al-Kaida helyi szárnya, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet kezére került.

Az ILIÁ számos körzet felett megszerezte az ellenőrzést Anbár tartomány egy másik városában, Ramádiban is, amely Fallúdzsától mintegy ötven kilométerre nyugatra fekszik.

A többségében szunniták lakta, a kormány elleni elégedetlenség melegágyának tekintett Anbár tartományban több mint egy éve folynak kormányellenes tüntetések. Az Irakban kisebbségben lévő szunniták – akik Szaddám Husszein néhai diktátor alatt hatalmon voltak – hosszú ideje arra panaszkodnak, hogy a síita többség hátrányosan kezeli őket.

A szunnita törzsi vezetők a bagdadi kormánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírását követően egyértelművé tették, hogy elítélik a magát a szunniták védelmezőiként feltüntető al-Kaidát, és készek harcolni a terrorszervezet és annak iraki sejtjei ellen. A hadsereg és a szunnita törzsi milíciák mindkét városban vállvetve harcolnak az ILIÁ ellen.