Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétszázan fulladtak tengerbe Líbiánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. június 23. 9:52

Mintegy 220 migráns fulladt a tengerbe Líbia partjai előtt az utóbbi napokban, így már az ezret is meghaladja az idén tengerbe veszett illegális bevándorlók száma; egy kedden történt hajószerencsétlenségnek mindössze öt túlélője volt – közölte június 21-én a túlélők beszámolóira hivatkozva az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A vízi járművel száz migráns tartott Európa felé. Aznap egy gumicsónak is elsüllyedt 130 emberrel a fedélzetén. Abban a tragédiában 70-en vesztették életüket. Szerdán egy újabb csónak utasait mentették ki a Földközi-tengeren. A megmenekült migránsok arról számoltak be, hogy több mint 50 társuk tűnt el a tengeren – tette hozzá az UNHCR.

Az UNHCR azonnali nemzetközi fellépést sürget a mentések támogatására minden erre képes szereplőtől, így a nem kormányzati szervezetektől (NGO), valamint a kereskedelmi hajóktól is a Földközi-tengeren. A líbiai parti őrség több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között  menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban. A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.