Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több nigériai települést lerohant a Boko Haram

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 21. 15:30

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet több települést is lerohant Nigéria északkeleti részén, a támadásokban többtucatnyi embert megöltek – közölték február 20-án, pénteken szemtanúk.

A túlélők beszámolói szerint a fegyveresek válogatás nélkül lövöldöztek a lakókra, házakat égettek porig és romboltak le a megtámadott településeken. Egyes források szerint legalább 21, más szemtanúk szerint legalább 30 embert öltek meg a szélsőségesek Thlaimakalama, Gatamarwa és Layhawul falvakban.

A pénteki támadások Chibok városának közelében történtek, ahol tavaly áprilisban a szélsőséges fegyveresek több mint kétszáz iskolás lányt elraboltak, nemzetközi felháborodást keltve. A lányok többségét – az eset keltette nagy külföldi médiafigyelem, illetve Goodluck Jonathan nigériai elnök fogadkozása ellenére – a mai napig nem szabadították ki.

A nigériai légierő csütörtökön légicsapásokat hajtott végre a Boko Haram kiképzőtáborai, fegyverraktárai és járművei ellen az ország északkeleti részén fekvő Samibisa erdőségben. A támadásokban a hivatalos szervek állítása szerint „nagy számú terrorista halt meg, sokan mások pedig menekülni kényszerültek", de pontos adatokat nem közöltek.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken. A terrorcsoport az utóbbi időben a szomszédos Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette tevékenységét.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.