Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat embert öltek meg iszlamista szélsőségesek Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 14. 8:27

Legalább 51 embert megöltek és több mint ezer házat felégettek a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet magukat katonáknak kiadó fegyveresei Nigéria északkeleti részén február 12-ei, szerdai híradások szerint.

A támadás túlélői arról számoltak be, hogy a Boko Haram harcosai katonai színűre festett járművükön érkeztek Konduga településre kedd délután, ahol először arra szólították fel a helyi lakosokat, hogy gyűljenek köréjük, majd tüzet nyitottak rájuk.

A négyórás támadás során a szélsőségesek házról házra járva több mint ezer otthont égettek fel. A gyújtogatásban a település 60-70 százaléka elpusztult a helyi hatóságok szerint.

A fegyveresek emellett 20 fiatal lányt is túszul ejtettek. Őket egy helyi kollégiumból rabolták el egy tanár elmondása szerint.

A Boko Haram 2009 óta vezet iszlamista felkelést és ez idő alatt több mint 1500 embert ölt meg Afrika legnépesebb országában, amelynek lakosságát fele-fele arányban adják a muszlimok és a keresztények. A radikálisok fő célja a saría, azaz az iszlám vallási jog bevezetése a kontinens legnagyobb olajtermelőjének számító országban.

A szélsőségesek által megtámadott Konduga nagyjából tízezer embernek otthont adó mezőgazdasági központ Borno szövetségi államban.

Borno kormányzója, Kashim Shettima „barbárságnak" nevezte a támadást, de Kondugába látogatva azt is elmondta, hogy szerinte a Boko Haram harcosai „motiváltabbak" és jobban fel vannak fegyverezve, mint a nigériai hadsereg katonái.