Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török népszavazás: az igen szavazatok kerültek többségbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 16. 21:18

Telefonon gratulált április 16-án, vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő Binali Yildirim kormányfőnek és más szövetségeseinek az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás eredményéhez – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Közben ellenzéki török és kurd pártok a voksok egy részének újraszámlálását követelik.

Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe vasárnap a Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök később. Török sajtójelentések szerint az igen szavazatok aránya 51,3 százalék a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett.

Korábban a szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága szerint az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek csekély többségbe 51,3 százalékkal.

Az elnöki hivatalból érkező hírek szerint Erdogan azt mondta: hálás az embereknek, hogy kifejezték az akaratukat az urnáknál. Erdogan elnök hívei Isztambulban tűzijátékkal ünnepelték az eredményt, amely egyelőre még nem hivatalos részeredmény.

A népszavazási kampányban Erdogant támogató nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke, Devlet Bahceli fontos sikernek nevezte a referendumot, amelyen a választók letették voksukat az elnöki rendszer bevezetése mellett. A pártelnök felszólította az elnöki rendszer ellenzőit, hogy tartsák tiszteletben a referendum eredményét.

Eközben az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert „törvénytelenségeket" tapasztaltak a referendum során.

Bülent Tezcan, a párt elnökhelyettese azt kifogásolta, hogy többen olyan szavazólapon voksoltak, amelyet korábban nem pecsételtek le a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tisztségviselői.