Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökök és szír ellenzékiek sikeres akciója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 12. 17:04

A szíriai ellenzéki erők és a török hadsereg katonái behatoltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet második legfontosabb szíriai erődítményének számító el-Báb városába – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) február 11-én, szombaton.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet vezetője, Rami Abdel-Rahmán elmondta, hogy a csapatok a török határtól mindössze 40 kilométerre fekvő város nyugati részén ütöttek rést. A katonák és a milíciák az Iszlám Állam harcosainak heves ellenállásába ütköztek, de sikerült elfoglalniuk el-Báb kórházát, illetve sportlétesítményeket és silókat is megszereztek a dzsihadistáktól.

A szárazföldi csapatokat a török légierő támogatja.

A török erők szeretnék rátenni a kezüket el-Bábra, mielőtt a már csak 1,5 kilométerre lévő, rivális szíriai kormánycsapatok megérkeznek.

Ankara tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a lázadó Szabad Szíriai Hadsereget támogatva megtisztítsa a határ menti területeket a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.

El-Báb ostroma december 10-én kezdődött. A török csapatok vezette erők északról, keletről és nyugatról támadták a dzsihadistákat, de komoly ellenállásba ütköztek.