Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország erősíti katonai együttműködését Iránnal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 19. 10:54

Törökország és Irán a katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg, miután Mohamed Bakeri iráni vezérkari főnök török vezetőkkel tárgyalt Ankarában – közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő augusztus 17-én, csütörtökön az államfői palotában tartott sajtótájékoztatón Ankarában.

Bakeri megbeszéléseket folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, Nurettin Canikli török védelmi miniszterrel, valamint Hulusi Akar török vezérkari főnökkel. Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta először látogatott iráni katonai vezető Törökországba.

Kalin sikeresnek nevezte a találkozókat. Közölte: az egyeztetések témái olyan regionális ügyek voltak, mint a terrorizmus, azon belül is az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái elleni harc, illetve a szíriai helyzet, amelyben Irán, Törökország és Oroszország együttesen szavatolja a tavaly december 30-án életbe lépett fegyvernyugvás betartását.
A szóvivő ugyan nem részletezte, hogy mit jelent pontosan a katonai együttműködés erősítésére irányuló megállapodás, de annyit elárult, hogy az iráni vezérkari főnök látogatását további magas szintű találkozók követik majd.

A Dogan török hírügynökség értesülései alapján az egyezmény lehetővé teszi, hogy a másik fél hadgyakorlatain megfigyelő legyen jelen, de a szerződés közös katonaképzésről, kadét-csereprogramról, illetve titkosszolgálati együttműködésről is rendelkezik. A megállapodás keretében a két ország haditengerészetének képviselői személyesen is tanácskozni fognak – írt a Dogan.
A hírügynökség arról is beszámolt, hogy Bakiri meghívta Teheránba török hivatali kollégáját, de maga Erdogan is hamarosan Iránba látogat.

Mindemellett Törökország a közelmúltban megkezdte az iráni határ egy 144 kilométeres szakaszán annak a betonfalnak az építését, amely a tervek szerint egyrészt a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iráni táboraiban tartózkodó mintegy ezer milicista bejutását akadályozza az országba, másrészt visszafogja a kábítószer-csempészetet. Az építmény 3 méter magas, 2 méter széles és egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből áll, így szükség esetén a hatóságok lebonthatják és más helyen húzhatják fel újra.