Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország megerősíti határát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 6. 15:38

Törökország csapatokat csoportosított át a Szíriával határos területére, tekintettel az ott kialakult feszült helyzetre – közölte szeptember 5-én, csütörtökön a török állami televízió.

A beszámoló szerint húsz, a többi között páncélozott járművekből és harckocsikból álló hadoszlop szerda este érkezett meg a török Yayladagi település térségébe, a határhoz.

További egységeket telepítettek Kilis, Gaziantep és Hatay tartományokba.

A török hadvezetés nem kommentálta a lépést, de szakértők úgy vélekedtek, hogy a törökök tartanak a szíriai események rosszabbra fordulásától, sőt egy esetleges szíriai agressziótól.

Korábban Fejszal Miklad, a szíriai külügyminiszter helyettese azt mondta, hogy ha Szíria elleni amerikai hadműveletben részt vesz Izrael, Jordánia és Törökország, akkor ezek az országok számíthatnak Damaszkusz válaszcsapására.

Törökországnak mintegy 900 kilométer hosszú határa van Szíriával, amelyen keresztül már több mint félmillió szíriai hagyta el hazáját.

A török menekülttáborokban lévő szíriaiak száma meghaladta a kétszázezret, a táborokon kívül, több tartományban pedig további háromszázezer ember él – írta a Hürriyet című török újság csütörtökön.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerdán Genfben kijelentette, hogy a Szíria körüli feszültség fokozódásával tovább súlyosbodott a menekülthelyzet. „Azt követően, hogy Szíriában vegyi fegyvert vettek be, jelentősen megnőtt a menekültek áradata a szomszédos országokba" – mondta.

A Hürriyet szerint a menekülő emberek többsége Törökországba tart. A hirtelen nagy számban érkezők tömege elégedetlenséget vált ki a helyi lakosság körében. Az ország a szíriai válság két és fél éve alatt már legalább egymilliárd dollárt költött a Szíriából érkezettek ellátására.