Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is szükség van a boszniai misszióra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 17. 21:13

Továbbra is szükség van az EU-vezetés alatt álló boszniai nemzetközi katonai misszióra, amelynek ma már nem a biztonság fenntartása az elsődleges célja, hanem Bosznia-Hercegovina fegyveres erőinek fejlesztése, támogatása – mondta Patrick de Rousiers francia tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke május 16-ai, csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az általa vezetett testület, amely az uniós államok vezérkari főnökeit tömöríti, a nap folyamán tanácskozást tartott, és áttekintette az EU égisze alatt zajló katonai műveletek helyzetét.

E műveletek egyike a boszniai EUFOR-Althea, amelynek összlétszáma jelenleg 829 fő. A műveletben magyar katonák is jelentős arányban részt vesznek.

A vezérkari főnökök egyetértettek abban, hogy erre a támogató misszióra továbbra is szükség van – közölte De Rousiers.

Az MTI kérdésére ehhez a tábornok hozzátette: idővel minden bizonnyal megszüntethető lesz a boszniai misszió, de ezt most senki nem javasolta, és Bosznia-Hercegovina sem kérte, miként azt sem, hogy tovább csökkentsék a létszámot.

Magyarország a korábbi években akkor is a bosznia-hercegovinai EU-művelet folytatása mellett állt ki, amikor egyes tagországok – köztük például a franciák is – hamarosan lezárhatónak vélték ezt a missziót.

Az EU Katonai Bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: a szerb-koszovói megállapodás idővel javíthatja az általános légkört az egész Balkánon, de ezeket a megállapodásokat – miként azt a csütörtöki tanácskozáson több résztvevő is hangsúlyozta – előbb még végre is kell hajtani. Ha megkezdik a megállapodás végrehajtását, akkor majd át lehet tekinteni, milyen pozitív hatást fejthet ki mindez a Balkánon, és miként befolyásolhatja az EUFOR-Althea jövőjét – mondta Patrick de Rousiers.

A sajtótájékoztatón a tábornok – a szaharai EU-művelettel kapcsolatban – arról is beszámolt, hogy júliusban bevethető lesz Mali fegyveres erőinek első olyan zászlóalja, amelyet uniós katonák képeztek ki. Az EU még további három zászlóalj kiképzését tervezi Maliban.