Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump: „Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 6. 15:00

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához – hangsúlyozta Donald Trump július 6-án, csütörtökön a varsói Krasinski téren a lengyel néphez intézett beszédében.

Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében – jelentette ki Trump a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva.
Biztonságpolitikai témákról szólva aláhúzta: amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik – mondta
Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.

Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen.
Donald Trump csütörtökön a varsói Krasinski téren mondott beszédében kijelentette: „A mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt. Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket". Az amerikai elnök hangsúlyozta: a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk.
Lehetnek a mieink a világ legerősebb gazdaságai, ha nincsenek erős értékeink, nem maradhatunk meg – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Varsóban.

Az amerikai elnök a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletét követően mondott beszédében kiemelte: ma az az alapvető kérdés, hogy a Nyugatban megvan-e az akarat a megmaradáshoz, hajlandó-e megvédeni magát bármi áron, van-e bátorsága önmaga megvédéséhez?
Donald Trump kijelentette: minden NATO-tagállamnak eleget kell tennie a pénzügyi kötelezettségeinek, Európának többet kell tennie. Európának azzal kell demonstrálnia, hogy hisz a jövőjében, hogy hajlandó áldozni a jövője védelmére – mutatott rá.

Lengyelország régi szövetségesünk, amely védeni akarja civilizációnkat – jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök a széles nyilvánossághoz intézett első európai szónoklatában a lengyel, ezen belül különösen a 20. századi történelem szabadságharcos mozzanatait felsorolva megállapította: el lehetett tüntetni Lengyelországot Európa térképéről, meg lehetett szállni az országot, de az soha nem veszítette el büszkeségét.
„Nemcsak azért vagyok itt, hogy régi szövetségesünket meglátogassam, hanem azért is, hogy példaként mutassam fel azoknak, akik keresik a szabadságot, akik bátorítást várnak ahhoz, hogy megvédjék civilizációnkat" – hangsúlyozta az amerikai elnök, az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó Krasinski téren összegyűlt hatalmas tömeghez fordulva.

Donald Trump a Három Tenger Kezdeményezés csúcsa előtt külön négyszemközti megbeszélést folytatott a lengyel elnökkel, majd a kétoldalú találkozó kibővített formában, a két küldöttség között folytatódott. A Három Tenger Kezdeményezés a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, részesei Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.
Biztonságpolitikai kérdésekről szólva Trump a sajtóértekezleten elmondta: az Egyesült Államok „Lengyelországgal együtt választ dolgoz ki Oroszország agresszív és destabilizáló lépéseire."

Az amerikai elnök ebben az összefüggésben elmondta: régóta időszerű lenne már, hogy a NATO tagállamai eleget tegyenek a szövetségen belüli pénzügyi kötelezettségeiknek, megfelelő összeget fordítsanak honvédelemre. Varsó „betartotta vállalt kötelezettségét, sőt túl is teljesíti azt" – fűzte hozzá, utalva ezzel arra, hogy Lengyelország a NATO azon öt tagállamának egyike, melyek a megállapodás szerint a bruttó hazai termék 2 százalékát fordítják védelmi kiadásokra.
Arra vonatkozóan, hogy Lengyelország a közelmúltban az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lett, Trump elmondta: a megbeszélésen megerősítették „közös elkötelezettségüket a szervezet alapját képező értékek, a szabadság, a szuverenitás és a jogállamiság mellett".

„Különösen elégedettek vagyunk azzal az aktív szereppel, melyet Lengyelország vállalt az úgynevezett Iszlám Állam és más terrorszervezetek legyőzése céljából" – hangsúlyozta Trump.
Az amerikai elnök köszönetet mondott a Lengyelországban állomásozó több mint 5 ezer amerikai katona iránti „nyitottságért". „A Lengyelországgal és a NATO-val fennálló erős szövetség továbbra is kulcsfontosságú eleme a konfliktusok megfékezésének, annak biztosítéka, hogy soha többé nem pusztít a nagyhatalmak közötti háború" – jelentette ki.
Az amerikai elnök Észak-Koreáról szólva kijelentette: a világ országainak nyilvánosan meg kell mutatniuk, hogy Phenjan „nagyon, nagyon rossz viselkedése" nem marad következmények nélkül. „Nagyon keményen szembe fogunk szállni az észak-koreai fenyegetéssel" – hangsúlyozta Donald Trump.

Kitért a kelet- és közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó Három Tenger Kezdeményezésre is, mondván, erőteljesen támogatja ezt, és fontosnak tartja a gázszállítások diverzifikációját, hogy a térség országai „ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának".
Andrzej Duda a sajtóértekezleten bejelentette: Lengyelország rövid időn belül hosszabb távú szerződést köthet amerikai cseppfolyós gáz szállítására. A júniusban – az észak-lengyelországi Swinoujsciében tavaly létesített gázkikötőbe – érkezett első amerikai cseppfolyósítottgáz-szállítmány (LNG) utat nyit új, hosszabb távú szerződések aláírásához – hangsúlyozta.
Elmondta továbbá: Lengyelország az Európai Unió kohéziós politikáját az Egyesült Államokkal együttműködve akarja megvalósítani.

„Amennyiben a kohéziós politika megvalósításáról beszélünk, ezt éppen uniós vonatkozásban szemléljük, és az északkeleti tengelyen is érvényesíteni szeretnénk" – mondta, utalva a kelet- és közép-európai országok infrastrukturális hálózatain végzett, illetve tervezett fejlesztésekre. „Remélem, hogy ezt az Egyesült Államokkal együttműködve is megtehetjük, a győztes-győztes elv szerint, úgy, hogy hasznos lesz a mi országaink és az Egyesült Államok számára egyaránt" – fűzte hozzá. Elmondta: az államfői találkozón az energiabiztonságról és a transzatlanti kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalnak.