Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyi polgári áldozata van a Szanaa térségére mért légicsapásoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 5. 10:26

Egy föld-levegő rakéta elvétette a célt, és a síita húszi felkelők tábora helyett egy kilenctagú család házába csapódott.

Legkevesebb tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek a Szaúd-Arábia vezette koalíciónak a jemeni főváros, Szanaa térségére mért légicsapásokban – számoltak be róla Szanaa egyik külvárosa, Hadzsar Akas lakosai szombaton. A mentőalakulatok a romok alatt továbbra is túlélők után kutatnak.

A halálos áldozatok valószínűleg polgári lakosok.

A Saba jemeni hírügynökség jelentése szerint a főváros közelében lévő egyik falura mért légicsapás egy kilenctagú család – két férfi, egy nő és hat gyermek – életébe került, és további öten megsebesültek. A légitámadás a síita húszi felkelőknek a közelben fekvő táborára összpontosított, egy föld-levegő rakéta azonban elvétette a célt, és egy közeli lakóterületre csapódott – közölték a hatóságok.

Szaúd-Arábia és szövetségesei kilenc napja folyamatosan légicsapásokkal támadják Jemenben a húszik állásait. A síita felkelők az Arab-félsziget déli részén jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá. Az ENSZ becslései szerint az elmúlt két héten legkevesebb ötszáz civil vesztette életét a belpolitikai káosz sújtotta Jemenben dúló harcok miatt.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) adatai szerint Szaúd-Arábia továbbra is több Jemenbe szánt segélyszállítmány célba érését akadályozza. A Vöröskereszt mintegy ezer sebesült ellátására elegendő kötszercsomagot, harminc tonna gyógyszert, valamint víztisztító szereket akar az arab országba szállítani. Emellett a szervezet sebészeket küldene hajón a dél-jemeni Ádenbe.

A Vöröskereszt a szállítmányok és az orvosok biztonságos célba éréséhez garanciákat követel a Rijád vezette katonai szövetségtől, amely mind a jemeni légteret, mind a kikötőket ellenőrzi.

Az ICRC szóvivője szombaton azt mondta, a szállítmányokat még mindig nem tudták útnak indítani, bár a jemeni helyzet folyamatosan romlik. A jemeni húszi lázadók néhány hete megpróbálták magukhoz ragadni a hatalmat, és ezzel polgárháborúba taszították az arab országot. A húszikat az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok és Irán, míg a lázadók által elűzött Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőket Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti államok támogatják.