Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetőkre lőtt egy milícia Tripoliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 17. 10:28

Legalább hat ember meghalt, negyvenöten pedig megsebesültek november 15-én, pénteken Líbia fővárosában, Tripoliban, amikor egy milícia tagjai a távozásukat és feloszlatásukat követelő több száz – más források szerint több ezer – tüntetőre lőttek. Tizenöt sebesült állapota válságos – jelentette az állami televízió.

A tüntetők kora délután a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonultak. A milicisták géppisztollyal, vállról indítható rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd az AP szerint ezekből tüzet nyitottak a tömegre is.
Az an-Naba televízió felvételein látni lehetett, amint a tüntetők menekülnek a lövöldözés elől, vérző társaikat cipelve. A milicisták megvertek egy riportert és egy fotóst is, mielőtt a tüntetőknek sikerült kimenekíteni őket.
A tüntetést követően fegyveres tripoliak megrohamozták és felgyújtották a milícia főhadiszállását, a milicisták többsége egy villában barikádozta el magát – mondta el egy szemtanú.

„Általános sztrájkot hirdetünk, és polgári engedetlenségbe kezdünk, amíg a milícia nem távozik a városból" – közölte Szadat al-Badri, a tripoli városi tanács (önkormányzat) vezetője.
A város papjai pénteki imáikban a főmufti és a helyi tanács kérésére a milícia elleni tüntetésre szólították fel a híveket
A főhadiszállás előtti nagygyűlést megelőzően a tüntetők – békés szándékuk jeléül – nemzeti és fehér zászlókkal „Milíciákat nem! Hadsereget és a rendőrséget igen" feliratú táblákkal gyülekeztek a város egyik központi terén.

A tripoliak rendszeresen tüntetnek a mindenféle üzelmekkel, emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt milicisták ellen.
A kormány decemberig adott időt a milíciáknak, hogy csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különben elveszítik a kormánytól kapott fizetésüket, de nem tudni, képes lesz-e beváltani a fenyegetését.
Októberben Ali Zidán líbiai kormányfőt is elrabolták milicisták egy rövid időre.

A líbiai főváros több negyedében még szombat hajnalban is voltak összecsapások azután, hogy egy békés tüntetés egy milícia ellen véres konfliktusba torkollott. Egy egészségügyi tisztségviselő közlése szerint addig az időpontig legalább 32-en meghaltak, és csaknem 400-an megsebesültek.

Mintegy 500 lakos kezdett tüntetésbe pénteken, és követelte egy miszrátai milícia főhadiszállása közelében, hogy a milícia hagyja el Tripolit. Ennek előzménye, hogy a milícia többször összecsapott egy másikkal a város különböző részeinek ellenőrzéséért. A milicisták géppisztollyal, rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd tüzet nyitottak a tömegre is. A tüntetők elmenekültek, de egy részük felfegyverkezve visszatért, és jöttek velük olyan fegyveresek is, akik légvédelmi ágyúval felszerelt kisteherautókon érkeztek. Megrohamozták, majd felgyújtották a milícia főhadiszállását. A milicisták többsége ezután egy villában barikádozta el magát.

Szórványos összecsapások kezdődtek a fegyveresek és a milícia tagjai között a város különböző pontjain. Megjelent több tucatnyi katona is, és megpróbálták szétválasztani a feleket. Szemtanúk szerint a milicisták is kaptak erősítést Miszrátából. Még hajnali négy órakor is lehetett hallani lövéseket és robbanásokat.

Ali Zeidán miniszterelnök első reagálásában kijelentette, hogy minden fegyveres milíciának távoznia kell a fővárosból, majd egy tévéinterjúban közölte, hogy a tüntetést a belügyminisztérium engedélyezte, és kezdetben békés volt, de a milícia tagjai belelőttek a tömegbe. A milícia egyik vezetője azonban szintén egy tévének nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a tüntető tömegből lőttek először rájuk.