Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharcok Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 29. 12:35

Az iraki hadsereg három, valamint az al-Kaida terrorszervezet ellen harcoló szunnita milícia öt tagja vesztette életét április 27-én, szombaton Irakban két különböző helyszínen kitört tűzharcban.

A helyi hatóságok jelentése szerint szombaton a kora reggeli órákban ismeretlenek tüzet nyitottak Tikrit város közelében egy olyan őrhelyre, amelyet az amerikaiakat támogató szunnita fegyveresek (a Szahva nevű szervezet tagjai) tartottak fenn. Ez utóbbiak közül öten életüket vesztették. Irak nyugati részén, a kormányellenes tüntetések színhelyéül szolgáló, Bagdadtól 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi város közelében ugyancsak ismeretlen fegyveresek rátámadtak az iraki katonai biztonsági szolgálat embereit szállító gépjárműre, három embert lelőve.

Uissam al-Hardan, a Szahva vezetője a Ramadiban tüntetőket tekinti a szombati támadások felelősének. Megfenyegette őket: ha nem adják ki a gyilkosokat, a szervezet fegyveres harcot indít ellenük, olyat, amilyent 2006-ban folytatott az al-Kaida ellen.

A Szahvának, amelyet 2006-ban alapítottak törzsfők az ország szunnita régióiban, korábban sikerült elűznie az al-Kaidához tartozó felkelők többségét, de az utóbbiak rendszeresen indítanak megtorló akciókat.

A síita iraki kormánnyal szembenálló szunniták egy része árulónak tekinti az ugyancsak szunnita Szahvát, amelynek tagjai közvetlenül az iraki kormánytól kapnak fizetést.

Núri al-Máliki kormányfő szombati nyilatkozatában úgy fogalmazott: a felekezetek között Irakban az utóbbi időben kiújult összecsapásokat egy „másik régióból" gerjesztik. Ezzel a Szíriában folyó háborúra utalt, amelyben a szunnita többségű lázadók harcolnak az alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad kormánya ellen.