Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzpárbaj az izraeli-szíriai határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 22. 12:02

Lövéseket adott le az izraeli hadsereg május 21-én, keddre virradóra a Golán-fennsík szíriai oldalára, ahonnan előzőleg átlőttek a határon – közölték Jeruzsálemben.

A hadsereg tájékoztatása szerint szíriai oldalról egy izraeli járőrt vettek célba, de senki sem sebesült meg, egy katonai jármű azonban megrongálódott. Az izraeli katonák viszonozták a tüzet és eltalálták a tüzelőállást a közlés szerint. Az izraeli katonai rádió azt jelentette, hogy egy héten belül ez volt a harmadik ilyen összetűzés az izraeli-szíriai határon.

A szíriai hadsereg a nap folyamán arról számolt be, hogy megsemmisítettek egy izraeli katonai járművet, amely előzőleg áthaladt a tűzszüneti vonalon, és a felkelők ellenőrzése alatt lévő Bír-Adzsam település felé tartott. Az izraeli hadsereg szóvivője cáfolta és egyben alaptalannak nevezte a katonai terepjáró megsemmisítését, szerinte az csupán könnyebben megrongálódott.

Izrael 1967-ben elfoglalta Szíriától a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. A szíriai lakosság zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat. A két ország között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. Azóta – a szíriai belső válság két évvel ezelőtti kirobbanásáig – nyugalom uralkodott a Golánon.