Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet javasol a jemeni elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 8. 18:55

A jemeni elnök egyhetes tűzszünetet javasol az országában dúló fegyveres konfliktus rendezését célzó, december 15-én kezdődő béketárgyalások idejére.

Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a világszervezet biztonsági tanácsának küldött levelében – amelyből a Reuters hírügynökség tallózott – arról értesítette a Szaúd-Arábia vezette koalíciós erőket, hogy a jemeni kormányerők a béketárgyalások kezdetének napjától kezdődően hét napig, december 15–21. között szüneteltetni fogják a harcokat. Arra kérte a kormányerőket támogató katonai koalíciót, hogy tegye ugyanezt.

Az államfő azt is jelezte, hogy elképzelése szerint a tűzszünet automatikusan meghosszabbítható, ha a másik fél is ehhez tartja magát.

Hádi reményét fejezte ki, hogy a húszi lázadók biztosítják Iszmail Uld Sejk Ahmedet, az ENSZ jemeni különmegbízottját arról, hogy tiszteletben fogják tartani a tűzszünetet. Ellenkező esetben – mint fogalmazott – a katonai koalíció kénytelen lesz reagálni a tűzszünet áthágására.

Az ENSZ-különmegbízott hétfőn jelentette be, hogy a jemeni háborús felek között Svájcban béketárgyalások kezdődnek annak érdekében, hogy véget vethessenek a már kilenc hónapja tartó konfliktusnak, amelyben csaknem hatezren haltak meg.

A különmegbízott felhívta a feleket, hogy attól az időponttól kezdve tartsanak be egy humanitárius fegyverszünetet, amely a tárgyalások lefolytatásához biztosítana megfelelő környezetet. A tárgyalásokon csak a jemeni küldöttségek vennének részt, a feleket támogató külföldi erők nem.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.