Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezetője van az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 1. 9:29

Mark Milley tábornok személyében új vezérkari főnöke van az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának.

A tábornokot ünnepség keretében iktatták be Virginiában szeptember 30-án, hétfőn.  „Bizonyos lehet abban, hogy mindig informatív, őszinte és pártatlan katonai tanácsot adok majd"- fogalmazott Mark Milley, miután letette az esküt Donald Trump amerikai elnök előtt.

 Rövid beszédében az Egyesült Államok elnöke az új vezérkari főnököt barátjaként és tanácsadójaként jellemezte, hangoztatva, hogy megérdemli  a posztot.

 A Princeton egyetemen diplomázott Milley tábornok korábban részt vett a Panamában, Haitin és Bosznia-Hercegovinában végrehajtott amerikai hadműveletekben, valamint az iraki és az afganisztáni háborúban is. Mostani megbízatásáig a szárazföldi seregek parancsnoka volt az észak-karolinai Fort Bragg támaszponton. Donald Trump tavaly decemberben – James Mattis, akkori védelmi miniszter akarata ellenére – jelölte őt Joseph Dunford helyett, akinek lejárt a megbízatása. A négycsillagos tábornokot a szövetségi szenátus elsöprő többséggel, 89:1 arányban szavazta meg júliusban.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem vesz részt katonai műveletekben, feladata az, hogy katonai kérdésekben tanácsokkal lássa el az elnököt, a nemzetbiztonsági tanácsot és a védelmi minisztert.

Milley utódja James McConville tábornok, a hadsereg eddigi kabinetfőnök-helyettese lesz, akinek kinevezését még júliusban szintén jóváhagyta a szenátus.