Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb gyanúsítottak a stockholmi merénylettel kapcsolatban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 10. 9:31

Két férfit és egy nőt állított elő a stockholmi rendőrség az április 7-ei merénylettel kapcsolatban. A stockholmi teherautós merénylet miatt korábban letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között – közölte a svéd biztonsági rendőrség parancsnoka április 8-án, szombaton.

Három embert fogtak el a svéd hatóságok, akik egy fehér autóban ültek, és akiknek közük lehet a 39 éves már korábban elfogott gyanúsítotthoz. Szombat este szemtanúk szerint egy 10-15 fős rendőri egység megrohamozott egy lakást Stockholmban, ahonnét először egy 30-35 év körüli férfit vezettek el, majd egy fiatalabb embert is. A hatóság különböző barna színű zacskókat, laptop táskát és számítógépet is lefoglaltak a házban. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg ezeket az információkat.

Továbbra is kordonok veszik körül a péntek délutáni merénylet helyszínét, ahol még reggel is dolgoztak a bűnügyi szakértők. Az óránként 55 kilométerrel száguldó kamion útjába került padok, állványok maradványai még mindig az utcán hevernek.

A sarkon lévő egyik bolt biztonsági kamerája készített egy felvételt a merénylet pillanataiban, melyen látszik, ahogyan az utcán gyanútlanul sétáló emberek hirtelen futásnak erednek. Néhányan éppen csak hogy bemenekülnek az üzletbe, mielőtt az ajtó közvetlen közelében végigszáguld a kamion.

1596030322

A szemtanúk beszámolója szerint minden nagyon gyorsan történt.

„Éppen tanultunk a barátommal együtt, amikor azt láttuk, hogy az utcán az emberek mintha az életükért futnának Nem tudtuk mi van, összekapkodtuk a holminkat és lerohantunk a pincébe. Soha ilyen félelmet még nem éreztem" – mondta a fiatal lány.

A járművet már éjszaka elvontatták. A kamiont rakodás közben rabolta el a támadó, aki csaknem ötszáz métert tett meg a járművel a sétálóutcában, mielőtt nekicsapódott az egy üzlet bejáratának.

A vezetőfülke ripityára tört, ám a merénylőnek sikerült elmenekülnie.

A rendőrség néhány órával később közzétett egy fényképet, amely a feltételezett támadóról készült, az egyik metróállomáson.

Hajnalban, a város egyik külső kerületében el is fogták az üzbég származású, 39 éves férfit, akiről a sajtó tudni véli, hogy négy gyerek apja, és az építőiparban dolgozott, Svédországban.

A kirendelt védőügyvéd megerősítette, hogy kihallgatták már a férfit, aki annak tartalmáról semmit sem mondhat – jelentette az MTVA helyszíni tudósítója.

A TT, a Svéd Távirati Iroda, további információkat közölt a terrortámadás elkövetőjéről. Eszerint a 39 éves üzbég állampolgárságú férfinak egyeztető száma van, nincs svéd személyi száma, ami azt jelenti, hogy nem anyakönyvezték Svédországban. 2015 óta egy ún. különleges postai címmel rendelkezik, ahová sokan vannak bejelentve, közöttük több üzbég is, de ez azt jelenti, hogy a valóságban nem ezen a címen nem laknak.

A rendőrség korábban figyelte ezeket az embereket, egyebek között a 39 éves gyanúsítottat is, mert arra gyanakodtak, hogy az Iszlám Államnak küldenek pénzt, ám ezt nem lehetett bebizonyítani, ehelyett adó- és könyvelési bűntettel tudták megvádolni és elítélni őket, mert hamis takarítási számlákat állítottak ki.

A férfi állítólag rokonszenvezett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel.

Dan Eliasson rendőrfőnök azt is megerősítette, hogy a szakértők egy gyanús szerkezetet találtak a kamionban. „Találtunk valamit a vezetőülésben, egy olyan szerkezetet, amelynek normális körülmények között nem kellene ott lennie. Ebben a pillanatban még nem mondhatjuk azt, hogy bombáról lenne szó, ezt a vizsgálatok fogják megállapítani" – mondta a rendőrfőnök.

Egyes sajtóhírek szerint házilag gyártott bomba lehetett az, amit a járműben találtak, de ezt a hatóságok nem erősítették meg. A merénylő testén azonban égésnyomokat találtak.

A merényletnek négy halálos áldozata van, hárman a helyszínen vesztették életüket, a negyedik órákkal később halt bele sérüléseibe. A támadás 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos – árulta el szombaton a svéd egészségügyi hatóság.

stockholm körözött férfi

„Jelenleg sok minden utal arra, hogy ez a helyzet" – mondta el Hans Ihrmann ügyész, aki arról is beszámolt, hogy a gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. Ihrman tudatta: a hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a pénteki támadáshoz köthetik a feltételezett elkövetőt. Egyelőre a hatóságok arról sem nyilatkoztak, hogy az üzbég gyanúsított jogszerűen tartózkodott-e Svédországban.

Svédországban félárbócra engedték a nemzeti lobogót. XVI. Károly Gusztáv svéd király a támadás miatt megszakította brazíliai utazását. Szombaton rövid beszédben reagált a történtekre. A támadást megvetendőnek nevezte. Az uralkodó egyúttal örömét fejezte ki, hogy a támadás után sokkal többen vannak, akik segíteni akarnak, mint azok, akik ártani szeretnének Svédországnak.

„Svédország régóta biztonságos és békés ország, és továbbra is az marad" – hangoztatta a svéd király.

1596030322

Szombaton a merénylet helyszínére látogatott a svéd trónörökös, Viktória hercegnő, aki könnyeit törölgetve helyezett el virágot annál az üzletnél, amelybe a gyalogosokat letaroló teherautó végül becsapódott.
„Meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk. Szembe kell szállnunk ezzel" – hangoztatta újságírók előtt a hercegnő.

Járt a helyszínen Stefan Löfven miniszterelnök is, aki a helyiekkel is szóba elegyedett a Drottninggatan nevű sétálóutcán, ahol a kamion mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt egy egyik népszerű üzlet előtt sétáló emberek közé csapódott. Löfven szerint a terroristák célja, hogy aláássák a demokráciába vetett hitet.
„De ezt a célt Svédországban sosem fogják elérni" – húzta alá a svéd kormányfő a támadás helyszínén.

“Át kell vészelnünk ezt. Az élet nem állhat meg. Mi itt, Svédországban nyílt társadalomban akarunk élni" – hangoztatta Stefan Löfven, aki azt is tudatta, hogy vasárnap megemlékezést tartanak, és egy perc néma csenddel tiszteleg majd az ország az áldozatok előtt.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt – közölte Margot Wallström külügyminiszter. „Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket" – mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.

Közben embermagasságúra nőtt a virágfal a támadás helyszínén. Virágokat raknak az ott álló rendőrautók tetejére, sokan megölelik a rendőröket megköszönve a munkájukat.

1596030322

Fotók: AFP, Getty Images és AP