Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb halálos merényletek Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 7. 10:43

Tíz ember – közöttük a biztonsági erők nyolc tagja – halt meg november 5-én, kedden több támadásban Irakban – közölték kórházi és biztonsági források. A keddi áldozatokkal 2013 eleje óta több mint 5500-re emelkedett a különböző erőszakcselekmények halottainak a száma az arab országban.

Az északi Ninive kormányzóságban három katonát ölt meg és négy másikat sebesített meg az út mentén elhelyezett két pokolgép. A kormányzóság székhelyén, Moszulban egy rendőr és egy fegyveres halt meg egy ellenőrző pontnál kitört lövöldözésben, egy további rendőr pedig egy másik támadásban vesztette életét. Egy gépkocsiba rejtett pokolgép pedig egy rendőrjárőr öt tagját sebesítette meg.

Bagdad északi részében egy al-Kaida ellen harcoló helyi szunnita milícia főnökét és a fiát lőtték agyon fegyveresek.

Az észak-iraki Kirkukban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a legnagyobb iraki türkmén televíziós csatorna épületénél, egy civil halálát okozva és öt másikat megsebesítve, Bagdadban pedig egy szolgálaton kívüli rendőrt lőttek agyon gépkocsija volánjánál.

Az év eleje óta 5500 embert öltek meg Irakban, ebből 964-et októberben. 2008 áprilisa óta ebben a hónapban követelték a legtöbb halálos áldozatot az iraki merényletek.

Núri al-Máliki iraki kormányfő a múlt héten Washingtonban fokozottabb együttműködést kért a felkelők elleni harcban, mert az elmúlt hónapokban hozott fokozott biztonsági intézkedések és a katonai műveletek nem hozták meg a várt eredményt.