Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Projektzárás: hatásvizsgálati workshopokat rendeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 7. 11:52

Az ÁROP-1.1.19-2012-2012-0001 kódjelű, a Hatásvizsgálatok és a kormányzati stratégiai irányítás rendszere egyes ágazati dokumentumainak elkészítése, valamint alkalmazási gyakorlatának támogatása a Honvédelmi Minisztériumban elnevezésű projekt keretében októberben két hatásvizsgálati záró rendezvényt is tartottak.

A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló honvédelmi miniszteri rendelet utólagos hatásvizsgálatát végző 10. számú alprojekt októberi workshopjának célja az alprojekt zárása, értékelése és összegzése volt. A rendezvényen az alprojekt vezetője ismertette a hatásvizsgálat elkészítésének körülményeit, szükségességét, előnyeit és nehézségeit.

1595962546
A workshop célja az alprojekt zárása, összegzése és értékelése volt

Mindezek mellett az alprojektben résztvevő munkatársak beszámoltak az általuk végzett kutatómunkáról, a kidolgozott hatásvizsgálati résztanulmányokról, az azokban szereplő megállapításokról. Így szó esett többek között a rendelet társadalmi, egészségügyi és adminisztratív hatásait vizsgáló módszerekről és eredményekről, a hatásvizsgálat elvégzése során nyújtott jogi tanácsadásról, valamint az elkészült résztanulmányok lektorálásának tapasztalatairól.

A rendezvény zárásaként dr. Kádár Pál ezredes összegezte az elvégzett munkát. Megállapította, hogy a munkatársak lelkiismeretes munkájának köszönhetően a 11 alprojekt közül a 10. számú végzett az első helyen, és a közreműködők jelentős hatásvizsgálati módszertani gyakorlatot szerezhettek.

1595962546
Megállapították: a munkatársak lelkiismeretesen végezték munkáukat

A hónap második hatásvizsgálati workshopját a HM Jogi Főosztály, valamint a HM Igazgatási és Jogi képviseleti Főosztály szervezésében rendezték. A záró rendezvényen a főosztály munkatársai bemutatták a projektet, így a résztvevők fontos és hasznos ismereteket szerezhettek számos, a Honvédelmi Minisztérium szempontjából jelentős jogszabály hatásvizsgálatával eltöltött közel egyéves munka eredményeiről.

A rendezvényen szó esett a Honvéd Koronaőrség visszaállításának hatásairól, a hadisírgondozással kapcsolatos szabályokról, a honvédségi gépjárművekre korábban vonatkozó kötelező felelősségbiztosítás megszüntetésének költségvetési hatásairól. Kitértek a külföldi fegyveres erők magyarországi jogállásával kapcsolatos szabályok bevezetésének, valamint a Honvédelmi Minisztérium keretében megvalósuló jogi képviselet bevezetésének hatásaira; a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, valamint a szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló kormányrendelet jogharmonizációs módosításának jogrendszerre és a piacra gyakorolt hatásaira.

1595962547
Ismertették az alprojekt megvalósításának tapasztalatait

Mindezek mellett ismertették a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály munkatársai által vezetett hatásvizsgálati alprojektek megvalósításának tapasztalatait is, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Szakpolitikai Főosztály Hatáselemzési Osztályának munkatársai a hatásvizsgálati lapokhoz kapcsolódó gyakorlati ismeretekről tartottak előadást.

A résztvevők számos hasznos tanácsot kaptak a hatásvizsgálati lapok kitöltéséről. Ezek az ismeretek különösen fontosak, hiszen a hatásvizsgálatot végző alprojektek esetében a hatásvizsgálati tanulmány mellett a kitöltött hatásvizsgálati lap elkészítése jelenti a vállalt feladatok teljesülését.

1595962547
A résztvevők számos fontos és hasznos ismeretet szerezhettek