Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Homsz tartományban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 3. 20:37

Huszonnyolc lázadó halt meg a közép-szíriai Homsz tartomány északi részén egy rajtaütésben és a kormánycsapatokkal vívott harcokban – közölte június 2-án, vasárnap az Emberi Jogok szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az összecsapások még szombat este Kafarnán faluban történtek, ahol a lakók többsége alavita (Bassár el-Aszad elnök felekezetéhez tartozó) – mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet igazgatója. A falut „egy ideje ostromolják a felkelők, akik tegnap este megpróbáltak benyomulni oda" – tette hozzá.

A Kafarnánhoz közeli Tálbísza külterületén legkevesebb hat katona vesztette életét lázadók támadásában. „Azzal, hogy új frontot nyitnak Homsz tartomány északi részén, a felkelők enyhíteni igyekeznek a nyomást Kuszeir városára" – tette hozzá.

Kuszeir a tartomány déli részén fekszik, és már két hete a kormányerők offenzívájának célpontja.
„A rezsim továbbra is erősítéseket küld Kuszeirbe", ahol folytatódnak a harcok a libanoni síita Hezbollah támogatta hadsereg és a főleg a város északi részébe szorult lázadók között – mondta Abder-Rahmán. Eközben a kormányerők harci gépei csapásokat mértek Kuszeirre és a szomszédos ad-Dabaa falu peremére az OSDH szerint.

Több szíriai felkelő és a Hezbollah egy fegyverese meghalt a vasárnapra virradó éjjel a libanoni Bekaa völgyben fekvő Baalbek városa és a szíriai Damaszkusz tartomány közötti határtérség szíriai oldalán – közölték libanoni biztonsági források. Egy forrás 15-re tette a megölt lázadók számát, de pontos szám csak akkor lesz, ha sikerül kihozni a tetemeket a kietlen, zord határtérségből.

Szombaton összesen 144 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek Szíriában, a többségük katona és lázadó – közölte még a jogvédő szervezet, amely ellenzéki aktivisták, valamint civil és katonai egészségügyi források széles hálózatától kapja értesüléseit.