Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb pengeváltás a két Korea között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 28. 20:51

Phenjan azt üzente március 27-én a dél-koreai elnöknek, hogy válogassa meg a szavait, és ne tegyen a minapi beszédében elhangzottakhoz hasonló provokatív megjegyzéseket, mert annak katasztrofális következményei lehetnek.

Minden egyes helytelen szónak katasztrofális következményei lehetnek a Koreai-félszigetre és a Koreai-közi kapcsolatokra nézve, amelyek amúgy is a legalacsonyabb szintre süllyedtek – üzente Pak Gun Hje dél-koreai elnöknek a Koreai-félsziget békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság illetékese.

A tisztségviselő arra reagált, hogy a dél-koreai elnök kedden a Cshonan hadihajó elsüllyesztésének harmadik évfordulóján tartott megemlékezésen az atomfegyverekről és a rakétafejlesztési programról való lemondásra szólította fel Phenjant.

Észak-Koreának azonnal sutba kell dobnia azokat az elképzeléseket, hogy az atomfegyverek megvédik rezsimjét. Számára az egyetlen lehetőség a túlélésre az lenne, ha önként lemondana atomfegyvereiről, rakétáiról, provokációiról és fenyegetéseiről, és a nemzetközi közösség felelős tagjává válna – hangoztatta Pak Gun Hje.

A phenjani tisztségviselő azt üzente közleményében a dél-koreai államfőnek, hogy legyen megfontoltabb, mert ha a konfrontáció útjára lép, akkor – mint írja – dicstelen vége lesz az elnöki megbízatásának.