Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb szörnyű vérengzést rendezett a Boko Haram

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 21. 12:10

Több mint száz embert öltek meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei a Nigéria északkeleti részén fekvő Damboa városában. Ezután kitűzték fekete-fehér zászlójukat a településre, amelyet a nigériai hadsereg védtelenül hagyott – közölte a nigériai polgári véderők egyik szóvivője és egy jogvédő aktivista.

Az afrikai ország északkeleti részén található Asira Uba térségből több százan menekültek el, miután a szélsőségesek megfenyegették őket.

Szombaton a damboai támadás túlélői arról számoltak be, hogy a fegyveresek aknavetőkkel és házi készítésű robbanószerkezetekkel támadtak a város házaira, majd tüzet nyitottak a menekülőkre. A péntek hajnali rombolásban Damboa jelentős része leégett.

Egy jogvédő aktivista azt mondta, hogy a Boko Haram tagjai pénteken kétszer is rátámadtak a városra, amikor az ott élők az előző merényletek áldozatait próbálták eltemetni. Úgy vélte, hogy a halottak száma meghaladhatja a száz főt.

Damboát két hete tartja ostrom alatt az iszlamista szervezet. Korábban a nigériai hadsereg katonai tábort állított fel a város külterületén, sokak szerint ez válthatta ki a szélsőségesek haragját.

A nigériai védelmi minisztériumban korábban azt állították, hogy visszaverték a Boko Haram támadását, és legalább ötven felkelővel végeztek. Hozzátették, hogy az összecsapásokban hat katona meghalt.

Helyiek azonban elmondták, hogy a hadsereg több tagja odaveszett a harcokban, és a szélsőségesek elűzték a katonákat a helyszínről.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta harcol Nigéria északi részén.

Áprilisban a fegyveresek elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőztek, hogy eladják őket rabszolgának. A lányok közül 219-en még mindig a fogságukban vannak.