Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tábornokok a bukott korrupt kínai katonák listáján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 4. 14:01

Több mint tucatnyi magas beosztású, korrupcióval gyanúsított tábornok neve szerepel azon a listán, amelyet a kínai hadsereg tett közzé a kínai belpolitika legfontosabb és legnagyobb figyelemmel kísért éves eseményeihez, a népfront és a parlament ülésszakához időzítve.

A dokumentum által Csengtu, Senjang, Sanhszi, Hupej és Kanton helyőrség katonai vezetői mellett a haditengerészet, a légierő, a második tüzérségi hadtest, a vezérkar, a Nemzetvédelmi Egyetem és a Hadtudományi Akadémia tábornokainak neve vált ismertté. Úgy tudni, köztük van Kuo Po-hsziungnak, a Központi Katonai Bizottság (KKB) egyik nyugalmazott alelnökének a fia is.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség március 3-án, kedden külön kommentárban hívja fel a figyelmet arra, hogy a 2,3 milliós hadsereg legfőbb irányítói kitartóan küzdenek a vezetők soraiban elburjánzott korrupció ellen. Külön hangsúlyozza, hogy ez a második eset, amikor a Népi Felszabadító Hadsereg eljárás alá vont tábornokok listáját közli.

Január közepétől tizenhatukról, köztük a KKB volt alelnökéről, Hszü Caj-houról már tudható, hogy ügyükben nyomozás folyik, illetve egyeseké bírósági szakaszba jutott. Hszüt nagy összegű kenőpénzek elfogadásával vádolják. Másokat, köztük a logisztikai főcsoportfőnökség két tábornokát is sikkasztással, vesztegetéssel, az állami vagyon herdálásával és hatalommal való visszaéléssel vádolják.

A Hszinhua „érdekességként" arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyenként vagy legfeljebb hármas csoportokban hozza nyilvánosságra a lebukott vezetőkről szóló híreket, a hadsereg a „nagybani", vagyis több mint tucatnyi név együttes közlésével járó megoldást választotta.

Hszi Csin-ping kínai államfő-pártfőtitkár, aki a KKB elnöke is egyben, korábban többször hangoztatta, hogy az évtizedekig érinthetetlen hadsereget, illetve prominenseit szigorú ellenőrzéseknek kell alávetni. A hadseregvezetés ennek megfelelően egyebek mellett a katonai lakásokhoz jutás, a különböző építkezési szerződések és a könyvelés területén új szabályokat hoztak, de az előléptetések rendszerét is felülvizsgálták.