Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb terrorcselekmények Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 29. 21:30

Május 28-án, kedden is folytatódtak és újabb halálos áldozatokat követeltek a terrorcselekmények Irakban. A hatóságok közlése szerint szerte az országban tizenhat ember vesztette életét különböző erőszakos cselekményekben.

Bagdadban újabb pokolgépes merényletre került sor, ezúttal egy autóbuszban történt robbanás. A merénylet következtében csaknem negyvenen megsebesültek.

Előző nap hasonló merényletek Bagdadban és Irak más városaiban több mint ötven halálos áldozatot követeltek.

Az AFP francia hírügynökség keddi adatai szerint egyedül májusban 507 ember vesztette életét Irakban a különböző erőszakos cselekményekben, és megközelítette az 1300-at a sebesültek száma. Az adatokból kitűnt, hogy az év eleje óta jelentős mértékben megnövekedett a terrorcselekmények száma, és megfigyelők szerint fennáll az iraki síiták és a szunniták közötti újabb felekezeti konfliktus veszélye.

A legutóbbi terrorcselekmények többsége a síiták által lakott körzetekben történt, miközben a szunnita kisebbség a vele szembeni állítólagos diszkrimináció ellen tiltakozik.

Martin Kobler, az ENSZ iraki különmegbízottja keddi nyilatkozatában az iraki vezetőket a kialakult válság mielőbbi rendezésére és arra szólította fel, hogy tegyenek meg mindent a polgári lakosság védelme érdekében.