Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra mehetnek török katonák Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 4. 14:25

A török parlament október 3-án, csütörtökön egy évvel meghosszabbította annak a mandátumnak az időtartamát, amelynek alapján török csapatok szükség esetén beavatkozhatnak Szíriában.

A kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott törvényjavaslatot a kézfeltartással tartott szavazáson a képviselők nagy többsége támogatta. A három ellenzéki párt közül kettő ugyanakkor elutasította azt, arra hivatkozva, hogy a döntés háborúba sodorhatja Törökországot.

A kormány arra hivatkozott, hogy a vegyi fegyverek Bassár el-Aszad szír elnök rendszere általi bevetése „azonnali és komoly" veszélyt jelent Törökország számára. Ez a veszély tovább erősödött – hangsúlyozta a szavazás előtt Ismet Yilmaz védelmi miniszter.

Bár a NATO-ban Törökország rendelkezik a második legnagyobb létszámú szárazföldi erővel, nem valószínű, hogy a közvélemény széleskörű ellenzése mellett egyedül bármilyen katonai akcióba kezdjen – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A korábbi mandátum, amelyet 2012. október 4-én azután engedélyeztek, hogy egy szíriai aknatámadás öt polgári személyt ölt meg egy határ menti török városban, pénteken jár le.

Törökországnak 900 kilométeres közös határa van Szíriával, és a konfliktus gyakran átnyúlik a határon: több alkalommal estek áldozatul török civilek a határ szír oldalán indított tüzérségi támadásnak. A tavaly októberi incidens óta a török hadsereg tüzérsége minden török területen becsapódó szíriai lövedékre válaszolt. A török légierő szeptember 16-án lelőtt egy szír helikoptert, amely behatolt a török légtérbe. Török erők nem hajtottak eddig végre katonai műveleteket szír területen.

Ankara, amely a szíriai felkelés 2011-es kitörése előtt jó kapcsolatokat ápolt Damaszkusszal, napjainkra az Aszad távozásáért harcoló lázadók egyik legeltökéltebb támogatója lett. Törökország eddig közel félmillió szíriai menekültet fogadott be.