Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újrakezdődött a palesztin-izraeli párbeszéd

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 16. 9:00

Az izraeli média jelentése szerint Jeruzsálemben megkezdődött az a palesztin-izraeli béketárgyalások újabb fordulója, három éve ez az első közvetlen tárgyalás a felek között.

A zsidó állam tárgyalódelegációját Cipi Livni, a palesztinokét Száeb Erekat vezeti, előbbihez tartozik Jichak Molcho, Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója, utóbbihoz pedig Mohamed Stajeh, Mahmúd Abbász elnök tanácsadója is.
A tárgyalások helyszínét a hivatalos szervek titokban tartották, ám a média értesülése szerint a küldöttségek a történelmi helyszínnek számító Dávid király szállodában találkoztak.
Meglehetős diszkréció övezte a megbeszélések tartalmát is, arról a találkozó kezdetéig egyik fél sem szivárogtatott ki érdemi információt.

Az amerikai közvetítéssel újrakezdett tárgyalások célja, hogy átfogó békemegállapodáshoz vezessenek a felek között.
Az egyeztetések kezdetét beárnyékolta az újabb izraeli telepbővítések – több ezer új lakás építésének – bejelentése. Izrael ezzel szinte egy időben gesztust tett viszont azzal, hogy szabadon engedett 26, régóta börtönbe raboskodó palesztint, akiket elsősorban izraeliek elleni támadásokkal vádoltak.