Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna nem enged területére orosz segélyt, ha azt orosz katonák kísérik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 13. 15:20

Ukrajna nem enged területére orosz segélyt, ha azt orosz katonák, vagy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának emberei kísérik – közölte augusztus 12-én, kedden az ukrán elnöki hivatal.

„A szállítmányt a határon az orosz teherautókról más járművekre fogja átrakatni a Nemzetközi Vöröskereszt. Nem fogjuk beengedni ukrán területre az orosz hadseregnek vagy a rendkívüli helyzetek minisztériumának semmilyen kíséretét. Mindent az ukrán fél fog ellenőrizni" – mondta Valeri Csali, az ukrán elnöki hivatal munkatársa.

Moszkva elfogadja a feltételeket

Oroszország elfogadja azokat a feltételeket, amelyeket Kijev támasztott a Kelet-Ukrajnának szánt orosz humanitárius segély célba juttatásával kapcsolatban – jelentették be kedden Moszkvában.

Közleményében az orosz külügyminisztérium ugyanakkor „értetlenségét" fejezi ki, amiért Kijevben továbbra is azt állítják, hogy az útvonalat illetően még nem történt meg az egyeztetés.

Az orosz közlés szerint ugyanis Moszkva elfogadta az ukrán feltételeket.

„Annak érdekében, hogy humanitárius segítséget nyújtsunk az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye lakosainak, az ukrán féllel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) egyeztetve Oroszország humanitárius szállítmányt indított útnak, amely egyebek között élelmiszert, gyógyszert, áramfejlesztő berendezéseket tartalmaz" – olvasható a közleményben.

A 262 kamionból álló konvojnak olyan határátkelőn kell áthaladnia, amely az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt áll, nevezetesen az oroszországi Belgorod és az ukrajnai Harkiv megye határán lévő Sebekino-Pletnyevka átkelőhelyen keresztül.

Elfogadták a többi feltételt is, amelyekhez Kijev ragaszkodott a szállítmány útvonalát, ellenőrzését és más részletkérdéseket illetően – hangoztatták Moszkvában, hozzáfűzve, hogy az orosz-ukrán határtól a szállítmány az ICRC égisze alatt folytatja útját.