Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajnából késve, tesztelés nélkül érkeztek vissza megjavított MiG-21-esek Horvátországba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 4. 14:09

Az ukrajnai javítási munkálatok után több hónap késéssel érkezett vissza tíz MiG-21-es harci repülőgép Horvátországba. A volt jugoszláv tagállam légtere viszont még mindig nincs biztonságban, a gépeket ugyanis nem tesztelték.

A megállapodás szerint a felújított gépek tesztelését eredetileg Ukrajnában kellett volna elvégezni, ez azonban nem történt meg. A tesztelést ezért Horvátországban hajtják végre.

Még két horvát harci gép van nagyjavításon Ukrajnában: az egyik néhány héten belül, az utolsó pedig az év végéig érkezik meg. A zágrábi védelmi minisztérium közlése szerint akkor teljes lesz a horvát repülőszázad.

„Védve van a légterünk, minden ellenőrzés alatt áll" – közölte a horvát védelmi minisztérium. Azt viszont nem árulta el, hogy hány felújított gép állhat hadrendbe, mondván, hogy ezeket az adatokat más országok sem hozzák nyilvánosságra. A gépeken naponta végeznek tesztelést, hogy kiküszöböljék az esetleges hibákat, és elhárítsák őket.

A horvát légierő tizenkét MiG-21-esének javítását és korszerűsítését az ukrán Ukrszpecekszport cég 19,3 millió dollárért végzi el.

A harci repülőgépek felújítása az ukrán válság miatt késett. Amennyiben a repülőgépek meghatározott időn belül nem lennének bevethető állapotban, Horvátország köteles lenne értesíteni a NATO-t, hogy nem tudja ellátni légtere védelmét.