Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország is bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. október 4. 14:07

A mai napon hatályba lépett az a törvény, amelynek értelmében hazánk Olaszországgal együtt ellátja Szlovénia légtérrendészeti feladatait. A két ország közötti − repülő és légvédelmi szakterületeken történő katonai együttműködésről szóló − megállapodás módosítását 2014. január 17-én írta alá Hende Csaba magyar és Roman Jakič szlovén honvédelmi miniszter Kecskeméten.

Magyarország Gripen-vadászrepülőgépeivel kapcsolódik be Szlovénia légterének védelmébe, amelyet 2004 óta − a NATO-szövetségesi hozzájárulás részeként − Olaszország látott el egyedül.

A feladat ellátása ugyanaz, mint a hazai légtérrendészeti feladatok esetében: biztosítani a légtér védelmét, a repülés biztonságát; azonosítani a rádiózás és a nemzetközi légiközlekedés szabályait megszegő repülőgépeket a légtérben.

1595979989

A szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásához történő magyar hozzájárulás nem jelent többletköltséget a Magyar Honvédség számára. A repülőgépek a honi bázisukról üzemelnek majd. A légtérrendészeti feladatok ellátása a Gripen-flotta éves repültóra-keretének terhére történik.
Az 1996. július 10-én, Muraszombaton aláírt, a „Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovén Köztársaság Kormánya között a repülő és légvédelmi szakterületeken történő katonai együttműködésről" szóló megállapodás minimum egyhetes engedélykérési kötelezettséget és az engedélyezett repülések esetén huszonnégy órás tájékoztatási kötelezettséget írt elő egymás légi irányításai számára, valamint tilos volt felfegyverzett katonai repülőgéppel berepülni egymás légterébe, kivéve, ha erre, egy mindkét ország által aláírt, nemzetközi szerződés kötelezi a feleket. A 2014 januárjában aláírt szerződésmódosítás ezt a tilalmat és kötelezettséget − a légtérrendészeti feladatok ellátása érdekében − a ratifikálás után feloldotta.

Az aláírást követően a megállapodás a kormány, majd az Országgyűlés elé került, s a magyar, valamint szlovén törvényi előírásokat követően a módosítás 2014. október 4-én, azaz a mai napon lépett hatályba.

Hazánk azon országok közé tartozik, amelyek – Szlovéniával ellentétben − rendelkeznek negyedik generációs harci repülőgépekkel. Utóbbi a 2004-es NATO-csatlakozásakor jelezte, hogy nem tudja biztosítani a szövetség által elvárt légtérvédelmi képességet. Ezt a NATO integrált légvédelmi rendszerének (NATINADS) keretében eddig Olaszország látta el a szlovén légtérben. A 2014. január 17-én a magyar és a szlovén védelmi miniszter által aláírt megállapodást követően, a most hatályba lépett törvény (2014. évi III. törvény 2. és 3. §-a) értelmében tehát Magyarország – Olaszországgal partnerként – látja el Szlovénia légtérrendészeti feladatait.

Fotó: archív